Predsednik Demokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je u sredu da pomoćnik ministra kulture Dragan Kolarević “mora trenutno da bude smenjen” jer je, kako je naveo u saopštenju, “bio jedan od nosilaca propagandne mašinerije nedemokratskog režima Slobodana Miloševića”.

“Zalaganje pomoćnika ministra kulture Dragana Kolarevića za revoluciju kulturne politike, o kojoj je upoznao javnost u svom autorskom tekstu ‘Vreme je za prvi srpski kulturni ustanak’, predstavlja izraz opasne namere obeležavanja pojedinaca sa ciljem uskraćivanja osnovnog prava na slobodu mišljenja i političkog izbora”, naveo je Tadić u pisanoj izjavi medijima.

Bivši predsednik Srbije ocenio je da “sastavljanje spiskova sa imenima istaknutih kulturnih radnika koji se optužuju da su nosioci i izvršioci pogubne antisrpske politike predstavlja skandalozan, anticivilizacijski čin koji je u najstrašnijem obliku već viđen u istoriji u doba nacizma”.

“Poziv na ustanak protiv neistomišljenika, diskriminatorsko etiketiranje građana koji imaju drugačiji politički stav je čin koji u civilizovanom svetu zaslužuje najoštriju osudu”, saopštava Tadić.

Prema njegovoj oceni, promenjena retorika novih vlasti je samo politička zavesa iza koje se kriju istinske namere i vrednosti koje se iskazuju kroz akte koji afirmišu diktaturu.

Prvi istinski opozicioni postupak Borisa Tadića motivisan je nesumnjivo fašistoidnim autorskim tekstom Dragana Kolarevića na opskurnom portalu Novi Standard. U tekstu koji se može posmatrati i kao programski, budući da je autor pomoćnik ministra kulture zadužen za informisanje i medije, nabrajaju se imena umetnika i kulturnih stvaralaca koji su u predizbornoj kampanji dali podršku Borisu Tadiću i Čedomiru Jovanoviću. Postupak izaziva jezu, Tadić ga je tačno okvalifikovao, tim pre što Kolarević poziva “glumce koji imaju nacionalnu svest” da naprave “alternativno pozorište”.

Ova namah probuđena opoziciona svest bivšeg predsednika Srbije, međutim, ostavlja nedoumicu – zašto traži “trenutnu” smenu Kolarevića 23 dana nakon objavljivanja presuditeljskog teksta. Valjda misli da i Vlada i opozicija imaju prvih sto dana gratis. Možda nije bio obavešten da je Kolarević objavio spisak nepodobnih, iako su ključni stavovi preneti u beogradskim medijima, kao i u Kolarevićevim izjavama. A možda se tek sada odlučio da izađe iz umišljenosti, pridigne i pristane na bolni status opozicionara, pomirivši se sa činjenicom da, uprkos svim zaslugama, ne može da bude kooptiran za predsednika države. Ako je ovo drugo, nesumnjivo je pozitivno. Za Tadića, pre svega, možda i jedino za njega.

U redu, zakasnelo, ali tačno, tako su ga savetovali. Mogao bi, smišljajući nova saopštenja, da se seti i kome se obraća, valjda predsedniku Vlade sa kojim ga povezuje zajednički koaliciono-deklarativni bol. Koji 2008. nije poznavao sumnju u “nosioce propagandne mašinerije nedemokratskog režima Slobodana Miloševića”. U sastavljače prvih spiskova nepodobnih.

E-novine, 05.09.2012.

Peščanik.net, 06.09.2012.