Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Da je živa i pre toga da je stvarna osoba, ona komšinica Baneta Bumbara bi komotno mogla da umesto ustaljene replike: Bane, sine, šta sad studiraš? podjednako učestalo zapita: Aco, sine, koga sad mrziš?

Za prethodnih samo mesec dana predsednik države je širio omrazu na one koji su putovali natamo, na one koji su dolazili naovamo, na one koji bi da šetaju pse, na one koji bi da šetaju sebe, na one koji bi da pitaju, na one koji bi da govore bez pitanja… a sada je naprasno omrzo i lekare. Doduše, ne sve, samo neke, koji će, kako je predsednik države rekao, biti zamenjeni kad sve ovo prođe.

I naravno da nam nije rekao koji su to lekari koji se nisu „lavovski borili“ pa sad možemo da sumnjičimo svakog od njih i da ne verujemo nikome od njih (što i jeste bio cilj?) kao što nam nije rekao ni zašto ih ne zameni sada nego mi treba da strepimo od svakog kome padnemo šaka (što je takođe bio cilj?). Osim ako nije mislio na lekare u Šapcu i Paraćinu, opozicionim mestima kojima država ne šalje nikakvu pomoć, što bi značilo da stanovnici ostalih mesta mogu da odahnu (što sigurno nije bio cilj).

Sa druge strane, čudo je bilo da je predsednik države uopšte ijednu struku rehabilitovao za svog života. Pa, zaboga, on je čovek koji kad nekog hoće posebno da omalovaži – on ga oslovi sa „stručnjak“. Činjenica da makar u pandemiji makar lekare nije javno nipodaštavao nego im se čak svima đuture javno zahvalio, doduše, ne kao predsednik države nego više kao predškolac – srcedrapateljnom, hemijskom olovkom pisanom i srcem uokvirenom porukom u kojoj je saopštio da „mnogo vas volimo“ – sigurno je bila tako veliki udar na njegov i naš nervni sistem da je razlaz i sa tom strukom bio neminovan.

Što može značiti samo jednu stvar – život u Srbiji se vraća u normalu. Dobro, de, svoju normalu. Tako da će predsednik države opet biti onaj koji jedini izdaje licence. Do sada ih je davao novinarima i medijima (oni koji su podanički su profesionalni i patriotski, oni drugi su tajkunski), članovima akademske zajednice (oni koji su mu potpisali podršku za predsedničke izbore su elita, oni koji nisu su ološ), javnim ličnostima (oni koji izgovaraju hvalospeve su zaslužni građani, oni koji ne izgovaraju zaslužuju prezir)… A sada će izdavati licence i lekarima. Lično će im ih uručivati baš kao sada respiratore po Srbiji.

Jer, kao što je Snupi imao običaj da kaže da nema tako velikog problema koji se ne može zaobići tako i predsednik države veruje da nema tako velikog problema koji se ne može zloupotrebiti. U propagandne svrhe.

Peščanik.net, 13.04.2020.

KORONA VIRUS

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.
Nadežda Milenković

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)