Nezaustavljiva u vrištećem političkom speedu, Srbija ne prestaje da impresionira svet svojom neiscrpnom energijom; nakon mesec dana nadljudske borbe sa izdajnicima, inozemnim plaćenicima, zabludelim apstinentima, genetskim otpadom i ostacima buržoasko-komunističkih elemenata koji su nas spoticali na svakom koraku, Ustav je – u trijumfalnom i matematički organizovanom zanosu – pobedio u poslednjem satu Referenduma, uspostavljajući novi standard izjašnjavanja: birači više nisu bitni, bitni su jedino glasački izveštaji… I tu bi se neke druge, ortodoksno dosadne države, u trijumfalističkom raspoloženju, zaustavile: ulagivale bi se građanima, napravile pauzu, dozvolile stanovništvu da se apolitično posvete Božiću i Novoj godini – ali ne i Srbija!

Još se nisu ohladili unapred ispisani listići za Referendum a već nam je saopšteno da su parlamentarni izbori zakazani 21. januara 2007. i da je izborna kampanja već započela! Lični ponos zbog činjenice da se izbori održavaju upravo na moj rođendan – te se poput Mitrovdanskog Ustava može govoriti o Lukovićevim izborima – napuhan je očiglednom činjenicom da ovdašnje političke stranke jedva čekaju da posle trideset dana kvazimiroljubive koegzistencije glede Ustava krenu tradicionalnim putevima jebanja tuđe majke u sopstvene izborne svrhe. Hard-core televizijski dueli već su ušli u fazu urnebesne patologije – svejedno tko su gosti: da li šešeljevci, tadićevci, koštunjave prikaze, seljoberi Velimira Ilića, lažovi iz G17+ ili miloševićevci – o čemu, recimo, svedoči, sledeći tv-stenogram koji će biti lakmus naših života sve do Svetog Lukovića: ovo je Srbija, live, bre!

RADIKAL: Mi, srpski radikali, u ovom trenutku nemamo preču obavezu nego da u štrajku glađu do fatalnog ishoda podržimo našeg predsednika dr. Vojislava Šešelja koji ne uzima hranu niti hranljivu tečnost nego samo vodu, kako bi na dijetalni način odbranio našu državu od srboždera u Haškom tribunalu gde je od gladi već umrlo nekoliko desetina hiljada srpskih junaka, što, jasnije od svega, govori o nutricionističkoj zaveri protiv vaskolikog srpskog naroda.

TADIĆEVAC: Mi, srpske demokrate Borisa Tadića, imamo partijsku obavezu da na uvid javnosti iznesemo činjenicu da je Boris Tadić već obećao da će novi premijer biti iz naše stranke i da će ga, u demokratskom procesu, Tadić sam imenovati, što govori da se dosledno držimo autokratske procedure. Izbor između nas i radikala nije težak: ako glasate za nas – glasate protiv njih. Mi, srpske demokrate Borisa Tadića, iskreno verujemo da bez voljenog Borisa Tadića nema ni Demokratske stranke. Bez obzira što nije usvojen naš ultimativni ultimatum da se u decembru održe parlamentarni i predsednički izbori – spremni smo i za Lukovićeve izbore, čak spremniji nego da su izbori bili za Svetog Nikolu ili katolički Božić. Predsednik Tadić veruje da vreme praznika radi za Demokratsku stranku. Zato što je za svakog našeg glasača Praznik saznanje da je Boris Tadić naš predsednik. I da niko više u stranci ne pominje Zorana Đinđića.

KOŠTUNJAVI: Mi, srpski koštunjavi, kao kičma Vlade koja je postigla veličanstvene rezultate o kojima se i danas dive širom sveta, verujemo u srpski narod koji nam je pre tri godine ukazao pravoslavno poverenje da Srbiju vratimo na put slave dr. Kalašnjikova: njegova vizija da vidi u mraku dovela nas je u predvorje Evrope – samo nam još korak nedostaje da preskočimo tu prepreku u obliku tzv. haških optuženika koji se još nisu dobrovoljno predali, a hoće čim budete glasali za nas kao što ste glasali za Ustav i tako sačuvali srpsko Kosovo, zar ne vidite da je Rusija na našoj strani?

TADIĆEVAC: Samo da napomenem da je naš predsednik Boris Tadić bio taj koji je prvi posetio Rusiju, obišao Kinu, bio u Libiji, i tako obezbedio podršku da Kosovo zauvek bude srpsko. Tadić je Kosovo!

RADIKAL: Ne serite, kolega. Mi, srpski radikali, učestvovali smo na veličanstvenom skupu u Belorusiji gde je doneta Rezolucija koju su potpisali predstavnici Rusije, Crnorusije, Zelenorusije, Plavorusije, SAO Gane i Kube – da je Kosovo večni deo Srbije i da će pre Istra biti nezavisna nego pomenuto Kosovo. Odakle ste vi doneli Rezoluciju? A?

G17+OVAC: Dozvolite da nam svima čestitam što nam je nakon 35 dana usvojena neopoziva ostavka, čime se potvrdila vizionarska slika našeg šefa Mlađana Dinkića da Srbije +16 nema bez G+17. Svako ko glasa za nas biće finansijski deo Nacionalnog investicionog plana jer smo oduvek verovali – naročito naš voljeni Mlađan – da je ulaganje u inozemni žiro-račun pojedinca, pre svega sopstveni račun, jedini način da pomirimo lično s kolektivnim, da lično dobijemo i da kolektivno oduzmemo. Priliku da svako od glasača bude milioner ne treba tek tako propustiti: pogledajte Dinkića, zar vam pedesetak miliona evra nije motiv za glasate za Poštenjačine?

RADIKAL: U slučaju da naši neprijatelji pokušaju da nam otmu Kosovo, mi, srpski radikali, branićemo ga svim sredstvima.

KOŠTUNJAVI: Mi ćemo ga još više braniti, ne samo svim sredstvima nego i diplomatskom borbom dr. Koštunice čija se reč vrlo visoko ceni u međunarodnoj zajednici.

TADIĆEVAC: Za razliku od Koštunice koji je uspeo da ubedi da ga prime u četiri države, naš predsednik Tadić posetio je predsednika Buša, Putina, kineskog premijera, video se sa grupom Duran Duran, bio u Nemačkoj, boravio u Hrvatskoj, čak je u bornim kolima bio na Kosovu!

SELJOBER: Svi vi Velji Iliću možete da pušite kurac: Velja je obezbedio milijardu kredita po najnepovoljnijim uslovima, izgradio čak dvadeset kilometara lokalnih puteva i najavio izgradnju preko tri stotine mostova. Bez Velje ne bilo ni Guče. Ko je uz Velju, taj je pobednik.

KOŠTUNJAVI: Velja je naš, mi smo Veljini.

TADIĆEVAC:Trenutak je da pomenemo koliko je Boris Tadić značajno unapredio demokratsku atmosferu u Demokratskoj stranci. Umesto da se benevolentno raspravlja o problemima kojih, inače, nema, predsednik Tadić prihvatio se teškog posla da rešava probleme pre nego što se oni pojave. Njegova odluka da će rukovoditi partijom u kojoj ga svi obožavaju, naišla je na oduševljeni prijem članstva.

RADIKAL: Mi, srpski radikali, već sad možemo da proglasimo pobedu: Tomislav Nikolić je novi premijer!

KOŠTUNJAVI:Mi, srpski koštunjavi, već sad možemo da proglasimo pobedu: Vojislav Koštunica nastavlja tamo gde je stao!

TADIĆEVAC: Mi, srpske demokrate, već sad možemo da proglasimo pobedu: Boris Tadić će odlučiti ko će biti premijer!

LUKOVIĆ: A mene upravo kandidovali za poslanika na listi LDP – Čedomir Jovanović! Kolumnista Ferala u Skupštini Srbije: zar ovo nije savršen završetak teksta?

 
Feral Tribun, 14.11.2006.

Peščanik.net, 14.11.2006.