Corax, 6. januar 2015, Danas

Corax, 6. januar 2015, Danas

U jednoj stvari Marks je stvarno bio u pravu. Istorija se zaista ponavlja: prvi put kao tragedija, drugi put kao farsa.

Posebno se dobro to vidi u Srbiji. Kada su izrazi podrške Josipu Brozu Titu ponovljeni pismima (i pesmama) odanosti Slobodanu Miloševiću, to se završilo kao tragedija.

Ovom (re)produkcijom podrške Ljiljani Smajlović, glavnoj urednici „Politike“, nakon što je podnela ostavku, povest se pretvorila u farsu.

Sa jednom bitnom razlikom. I Broz i Milošević su u svoju interesnu mašineriju uprezali desetine pa i stotine manje-više anonimnih ljudi. U slučaju Lj. S. ova industrija odjeka i reagovanja je postala znatno naprednija. Pre svega u tom smislu što su u njoj ključne poluge preuzele istaknute javne ličnosti (Bećković, Kusturica, Kojen…) čiji se tekstovi, sa sve slikom, objavljuju na naslovnoj strani.

No, u stvari, to i nije neko iznenađenje. Iste ličnosti su se i ranije afirmisale svojim proputinovskim i/ili antievropskim, posebno antiliberalnim angažmanom. Što je bilo sasvim u skladu sa karakterom uređivačke politike glavne urednice „kad kažem novine, mislim…“ znate već taj reklamožderski trik. Baš kao što ih je, sve zajedno, Corax na svojim karikaturama, precizno okarakterisao.

Peščanik.net, 12.07.2016.

Srodni link: Saša Ilić – Fantomska Politika


The following two tabs change content below.
Mijat Lakićević, rođen 1953. u Zaječaru, završio pravni fakultet u Beogradu 1975, od 1977. novinar Ekonomske politike. Devedesetih i stalni saradnik mesečnika Demokratija danas. Godine 1998. dobija otkaz u Ekonomskoj politici; 1999. je među pokretačima Ekonomist magazina, gde je direktor i zamenik gl. i odg. urednika, a od 2001. gl. i odg. urednik; 2008. napušta EM sa Vladimirom Gligorovim, Predragom Koraksićem... Prelazi u Blic, gde je gl. ur. ekonomskog dodatka Novac. Krajem 2009. prelazi u NIN na mesto urednika ekonomske rubrike. Godine 2011. je među osnivačima nedeljnika Novi magazin, gde je i danas zamenik gl. urednika. Pisao za brojne novine u Jugoslaviji i Srbiji. Zajedno sa Mišom Brkićem urednik serije od 12 TV debata pod zajedničkim nazivom „Kad kažete…“ Fonda za otvoreno društvo, u Medija centru NUNS-a, prikazivanih na TV Studio B. Godine 2011. objavio knjigu Ispred vremena, o nedeljniku Ekonomska politika i reformskoj deceniji u SFR Jugoslaviji (1963-1973). Sa Dimitrijem Boarovim 2013. napisao knjigu Kako smo izgubili (Našu) Borbu. Jedan od autora izložbe "Polet: Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969-1980". Član Izvršnog odbora NUNS-a.

Latest posts by Mijat Lakićević (see all)