Corax, 6. januar 2015, Danas

Corax, 6. januar 2015, Danas

U jednoj stvari Marks je stvarno bio u pravu. Istorija se zaista ponavlja: prvi put kao tragedija, drugi put kao farsa.

Posebno se dobro to vidi u Srbiji. Kada su izrazi podrške Josipu Brozu Titu ponovljeni pismima (i pesmama) odanosti Slobodanu Miloševiću, to se završilo kao tragedija.

Ovom (re)produkcijom podrške Ljiljani Smajlović, glavnoj urednici „Politike“, nakon što je podnela ostavku, povest se pretvorila u farsu.

Sa jednom bitnom razlikom. I Broz i Milošević su u svoju interesnu mašineriju uprezali desetine pa i stotine manje-više anonimnih ljudi. U slučaju Lj. S. ova industrija odjeka i reagovanja je postala znatno naprednija. Pre svega u tom smislu što su u njoj ključne poluge preuzele istaknute javne ličnosti (Bećković, Kusturica, Kojen…) čiji se tekstovi, sa sve slikom, objavljuju na naslovnoj strani.

No, u stvari, to i nije neko iznenađenje. Iste ličnosti su se i ranije afirmisale svojim proputinovskim i/ili antievropskim, posebno antiliberalnim angažmanom. Što je bilo sasvim u skladu sa karakterom uređivačke politike glavne urednice „kad kažem novine, mislim…“ znate već taj reklamožderski trik. Baš kao što ih je, sve zajedno, Corax na svojim karikaturama, precizno okarakterisao.

Peščanik.net, 12.07.2016.

Srodni link: Saša Ilić – Fantomska Politika


The following two tabs change content below.
Mijat Lakićević, rođen 1953. u Zaječaru, završio Pravni fakultet u Beogradu 1975, od 1977. novinar Ekonomske politike (EP). 90-ih saradnik mesečnika Demokratija danas (ur. Zoran Gavrilović). Kada je sredinom 90-ih poništena privatizacija EP, sa delom redakcije stupa u štrajk. Krajem 1998. svi dobijaju otkaz. 1999. sa kolegama osniva Ekonomist magazin (EM), gde je direktor i zam. gl. i odg. ur, a od 2001. gl. i odg. ur. 2003. priređuje knjigu „Prelom 72“ o padu srpskih liberala 1972. 2006. priređuje knjigu „Kolumna Karikatura“ sa kolumnama Vladimira Gligorova i karikaturama Coraxa. Zbog sukoba sa novom upravom 2008. napušta EM (to čine i Vladimir Gligorov, Predrag Koraksić, Srđan Bogosavljević…), prelazi u Blic, gde pokreće dodatak Novac. Krajem 2009. prelazi u NIN na mesto ur. ekonomske rubrike. U aprilu 2011. daje otkaz i sa grupom kolega osniva nedeljnik Novi magazin, gde je zam. gl. ur. Dobitnik nagrade Zlatno pero Kluba privrednih novinara. Bio je član IO NUNS-a. Sa Mišom Brkićem ur. TV serije od 12 debata „Kad kažete…“. Novije knjige: 2011. „Ispred vremena“ o nedeljniku EP i reformskoj deceniji u SFRJ (1963-73); 2013. sa Dimitrijem Boarovim „Kako smo izgubili (Našu) Borbu“; 2020. „Desimir Tošić: Između ekstrema“; 2022. „Zoran Đinđić: prosvet(l)itelj“.