Dragi prijatelji,

ovaj blog je, zahvaljujući Peščaniku, otvoren pre tačno nedelju dana.

Tim povodom, evo i male statistike sa sajta Peščanika: integralni tekst krivične prijave za oružanu pobunu je, do danas u 16h, otvorilo 8980 čitalaca. O ovoj temi su za sajt pisali Žarko Korać, Vesna Rakić-Vodinelić, Vesna Pešić, Slobodan Beljanski, Tanja Tagirov i Goran Miletić, i njihovi tekstovi imaju ukupno 16977 čitanja, dok je zbirna čitanost tekstova koji su o ovoj temi prenošeni iz drugih medija na sajt Peščanika – 7305.

Drugim rečima, zbir čitanosti na sajtu Peščanika svih tekstova koji se tiču krivične prijave iznosi 33.262.

Ovaj naš blog je, od četvrtka popodne (18. novembra), kada je aministrator uključio “brojač”, ne računajući današnji dan, imao ukupno 5200 ulazaka (poseta), u proseku između 1500 i 2000 dnevno, i na njemu je do sada ostavljeno 945 komentara.

Svi poslati komentari su i objavljeni, osim jednog, u kome se na uvredljiv način govorilo o porodici Nebojše Bakareca.

Ove gole cifre pokazuju veliko interesovanje za tematiku kojom smo se bavili proteklih nedelju dana, ali i znatan stepen građanske odgovornosti i svesti. Međutim, ono što još više raduje, a to nije samo moja ocena, jeste izuzetan kvalitet diskusije koja se na blogu razvila. U današnjoj Srbiji to je vrlo retka pojava. I na tome vam se posebno zahvaljujem.

Dobili smo mnogo upotrebljivih informacija, argumenata, i linkova na razna korisna dokumenta, od novinskih tekstova, preko YouTube-ova i zvaničnih izveštaja o raznim događajima koji su relevantni za ovu temu.

Čini mi se da smo prilično iscrpli i tematiku a moram priznati i mene lično, jer sam se trudio da odgovorim na što veći broj komentara. Posledica je da smo počeli možda suviše da se udaljavamo od teme. S jedne strane, to mi je potpuno razumljivo jer je ovo pitanje povezano s mnogo širim, pa i najširim političkim kontekstom, koji sam po sebi izaziva frustracije i želju ljudi da o tim frustracijama progovore. S druge strane, baš zbog kvaliteta dosadašnje diskusije, dakle da se debata ne bi razvodnjavala, čini mi se da je vreme da ovde stanemo.

Mislim da je došlo vreme da damo šansu Specijalnom tužilaštvu, tim pre što odatle dolaze ohrabrujuće izjave Specijalnog tužioca kao što je bila ona da Tužilaštvo dolazi do novih saznanja “o ulozi pojedinih lica u pobuni”. Prema vestima koje kolaju, neka od tih lica dolaze i iz DSS-a i njihovog okruženja.

Odgovaraću na vaše komentare i pitanja do danas u 19h, a sam blog će ostati otvoren za vaše komentare do sutra (utorak, 23. novembar) u 19h, dakle još 24h. Nakon tog vremena, komentarisanje više neće biti moguće ali će sadržaj bloga ostati otvoren za čitanje.

Naravno, ukoliko bude nekih značajnih napredaka u istraživanju ove teme, bilo sa strane Tužilaštva, bilo iz drugih izvora, blog ćemo ponovo aktivirati.

Još jednom želim da se zahvalim svima vama na učešću u diskusiji, Ceci Lukić i Svetlani Vuković što su nam ovo omogućili, svojoj saradnici na pomoći bez koje nikada ne bih postigao da odgovorim na tolika pitanja niti da nađem materijale na netu i u arhivama, kao i moderatoru na agilnoj moderaciji.

Vidimo se u budućnosti.

Peščanik.net, 22.11.2010.


The following two tabs change content below.
Srđa Popović (1937-2013), jugoslovenski advokat ljudskih prava. Branio mladog Zorana Đinđića, Brigitte Mohnhaupt (Baader-Meinhof), Vojislava Šešelja, Dušana Makavejeva, Milorada Vučelića, Mihajla Markovića, Miću Popovića, Predraga Čudića, Nebojšu Popova, Vladimira Mijanovića (Vlada Revolucija), Milana Nikolića, Mihajla Mihailova, Dobroslava Paragu, Milana Milišića, Vladimira Šeksa, Andriju Artukovića, Beogradsku šestoricu, profesore izbačene sa Filozofskog fakulteta... Pokretač peticija za ukidanje člana 133 (delikt govora), ukidanje smrtne kazne, uvođenje višestranačja u SFRJ... 1990. pokrenuo prvi privatni medij u Jugoslaviji, nedeljnik Vreme. Posle dolaska Miloševića na vlast iselio se u SAD, vratio se 2001. Poslednji veliki sudski proces: atentat na Zorana Đinđića. Govorio u 60 emisija Peščanika. Knjige: Kosovski čvor 1990, Put u varvarstvo 2000, Tačka razlaza 2002, Poslednja instanca I, II, III 2003, Nezavršeni proces 2007, One gorke suze posle 2010.

Latest posts by Srđa Popović (see all)