Klerikalce muče pederi i lezbe, a premijera Zorana Milanovića muči jedan antisemit.

“Imam problema s nekim elementima literature i književnosti jer znam da su neki značajni autori književnici bili antisemiti i imam problema da se o tome uči u osnovnoj školi”, izjavio je prije dva tjedna na domjenku Srpskog narodnog vijeća.

Danas je na Aktualnom satu u Hrvatskom saboru ponovio to isto: “U drugim knjigama stoje stvari koje ne želim da moj sin uči, pa u hrvatskom jeziku ima književnika koji ne zaslužuju da budu tamo, jer su bili antisemiti”.


Spolni odgoj i Rasni zakoni

Mislio je pritom na Milu Budaka, ustaškog dužnosnika i jednog od potpisnika Rasnih zakona, a njegov primjer uzeo je kako bi replicirao zastupnicima HDZ-a koji kritiziraju uvođenje Zdravstvenog odgoja.

Pritom se odrekao premijerske uloge i spustio na razinu običnog građanina.

“Razmišljam da osnujem udrugu roditelja koja ima problema ne sa kurikulumom ili istrgnutim rečenicama iz literature, već sa konkretnim elementima gradiva u našim udžbenicima, recimo iz povijesti, s kojima se ne slažemo ni ja, ni moja supruga, ni naši prijatelji i ne želimo da naš sin to polaže i odgovara”, kazao je za pravoslavni Božić. “Imam problema da se o tom antisemitu uči u osnovnoj školi i da se na taj način valorizira književnik. Bi li to bio ispravan put? Možda bi, ali to nije moj stil”.

U Saboru je to ponovio: “Zar da formiram grupu građana protiv toga?”.


Ustaše i pederi

Milanović je tako poručio dvije stvari: prvo, borbu protiv antisemitizma i rasnih zakona izjednačio je s neprihvaćanjem homoseksualizma, spolne i rodne ravnopravnosti, te učenjem o spolnosti; drugo, svoju političku moć izjednačio je s utjecajem udruge građana poput Grozda, kako bi lobirao da se Budaka makne iz školskih udžbenika, zajedno s drugim neprihvatljivim povijesnim sadržajima.

A onda je i od toga odustao, jer “to nije njegov stil”.


Jeftina dosjetka

Nije, međutim, najavio pokretanje političke inicijative da se takvi, protuustavni i protuzakoniti, sadržaji uklone iz hrvatskih škola. Umjesto toga, iskoristio ih je za jeftini “punchline”, za sarkastičnu dosjetku u polemici s HDZ-om, Crkvom i klerikalcima.

I tako ih praktički izjednačio s dijelovima Zdravstvenog odgoja protiv kojih se klerikalna desnica buni zato što narušava njihove tradicionalne vjerske zasade i usađena religijska uvjerenja. Ono što Milanovića smeta zadire puno dublje: u ustavne, antifašističke, svjetonazorske temelje ovog društva.

Premijer ima moć to promijeniti. Član neke udruge baš i nema.


Premijerova pogodba

Ustaše nisu isto što i homoseksualci, a povijesne činjenice o Budaku i NDH nisu isto što i stavovi temeljeni na vjeri. Ovakvim izjednačavanjem Milanović kao da je predložio pogodbu: neka se klerikalci pomire s tim da u škole ulazi spolni odgoj, a vlast će se pomiriti s tim da se u školi i dalje uči o antisemitima kao književnicima. Ako se, pak, izbacuju pederi i lezbe, onda će se izbaciti i ustaše.

Uglavnom, svatko ima svoju muku.


Ispravan potez

Osim toga, kad je govorio o osnivanju udruge građana, Milanović je sam sebe korigirao: “Bi li to bio ispravan potez jednog građanina ili predsjednika Vlade? Mislim da ne bi i zato to neću napraviti”.

To, naravno, nije istina. Svaki građanin smije osnovati udrugu i boriti se protiv onoga za ono što smatra da narušava njegova uvjerenja i prava. Pa bi tako građanin Milanović, zajedno sa svojom suprugom Sanjom, slobodno mogao osnovati udrugu koja bi tražila uklanjanje Mile Budaka iz školskih udžbenika.

Ali ne bi morao.


Viši interesi

Ovako, kao predsjednik Vlade i vladajuće stranke, Milanović ima obavezu štititi interese koji su viši od njegovih “osobnih problema s nekim elementima literature i književnosti čiji su značajni autori bili antisemiti”. Ovdje se radi o zaštiti društvenih vrijednosti, Ustava i zakona, o ispravnom poučavanju djece i mladih, a ne o njegovu ukusu. Čak i da mu se sviđa to što se antisemiti nalaze u udžbenicima iz književnosti, njegova je obaveza kao premijera da se protiv toga bori.

Ivo Sanader možda osobno nije imao ništa protiv spomenika Mili Budaku i Juri Francetiću, ali je ipak kao premijer naredio njihovo uklanjanje.

Ako Milanović, pak, misli da on kao premijer nema nikakvu moć, nikakve ingerencije, niti bilo kakvu obavezu da o tim stvarima brine i da pokrene inicijativu za ispravljanje grešaka iz školskih udžbenika, onda neka se mani politike i osnuje udrugu.

Možda povuče neke novce iz EU fondova.


Pederi nisu zabranjeni zakonom

A do tada neka barem ne povlači neumjesne i neprimjerene paralele i ne poseže za petparačkim dosjetkama kojima uzima u zaštitu program u čijem je stvaranju sudjelovala njegova supruga.

Koliko smo zadnje provjeravali, homoseksualci još uvijek nisu izjednačeni s ustašama, antisemitima i potpisnicima Rasnih zakona.

 
Index, 23.01.2013.

Peščanik.net, 24.01.2013.