Foto: Peščanik
Foto: Peščanik

Vidovdan je ove godine u Srbiji proslavljen radno. U tome je prednjačio prvi radnik Srbije koji se, prema sopstvenom priznanju, svojim ličnim zalaganjem – narodna poslovica kaže „u se i u svoje kljuse“ – uzdigao sa opasnih ulica velegrada do mesta predsednika. On je ovih dana svoju radnu energiju prenosio i na sunarodnike. Uvežbavao je vojsku, novinare i građane, delio je odlikovanja. U predsedništvu Srbije hrabro je izašao na verbalni megdan predstavnicima opozicije, pokazujući neustrašivost, skoro nalik knezu Lazaru pred turskim carem Muratom. Nekada je neprijatelj Srbije dolazio izvana, danas je u zemlji, nekada su to bili Turci, danas su opozicionari. Jedino je odlučnost vladara da izazivačima izađe „na crtu“ ostala ista.

Ipak, dok pešterskim livadama grme remontovani ruski tenkovi, na glavi vladara stoji kaciga mira. Na pitanje novinara – jednog u nizu režimskih tv kanala osnovanog otetim parama građana Srbije – da li je mit da Srbija polaže pravo na Kosovo, Aleksandar Vučić odgovara: „Mit je da je sve lako… i da treba samo svetu da kažemo – sklonite se odavde, to je samo naše i ne treba da razgovaramo ni o čemu. Ali je mit i da srpski narod ne polaže nikakvo pravo na KiM. Negde između treba pronaći racionalno i kompromisno rešenje“. Vučić na Kosovo nije otišao. Tamo su predstavnici Srbije ove godine bili Nenad Čanak, koji se u Prištini sastao sa kosovskim premijerom, i patrijarh Porfirije.

Srpski patrijarh je posetio manastir Gračanicu, gde je služio liturgiju, i Gazimestan, tamo je služio opelo. „Dom pravoslavnih Srba jesu Kosovo i Metohija. Zemlja u kojoj smo se rodili za Hrista…“ – rekao je patrijarh Porfirije, dodajući da su kosovski manastiri „biseri… svetske kulturne baštine ali pre toga… baština naših otaca… baština pravoslavnih Srba i to ne treba nikome da smeta“, budući da „svako ima svoju baštinu, svako ima svoju kulturu, i svako se na neki način Bogu moli“. Uteha je čuti da nam je bar nešto zajedničko – ukoliko prihvatimo pravoslavlje kao odrednicu – naročito u ovo nedoba, kada nam je država oteta i prisvojena od strane jednog čoveka. Pravoslavlje, zatim kapitalizam i autokratija – za to se zalaže vladajuća partija.

Različitosti su darovi, a Albanci su braća, rekao je patrijarh Porfirije uveren da Srbi i Albanci mogu „živeti zajedno, rasti i graditi“. Kosovo kao dom pravoslavnih Srba, zajednički život Srba i Albanaca – kao i kulturna baština Kosova, koja je srpska, ali, budući da je ujedno i svetska, takođe može biti zajednička obema stranama. Prilično dobre poruke, ako imamo u vidu da je ovo tek prvi Vidovdan patrijarha Porfirija, a naročito ako ih uporedimo sa onima od prošle godine, koje je uputio pokojni patrijarh Irinej: „Mi se moramo boriti za tu teritoriju i moramo pronaći put da ona ostane u okviru naše zemlje“. Pošto je tamo „prolivena… ogromna krv od Vidovdana do danas“. Prošlog leta nas je srpski patrijarh podsećao na vekovna krvoprolića i pozivao na buduću borbu za teritoriju, sada slušamo o Kosovu kao zajedničkom domu Srba i Albanaca. Možda nas je „Bog pogledao“, a možda smo naprosto svi zajedno imali više sreće – kako je čitaocima draže – kada je novi srpski patrijarh u pitanju.

Preko potrebne poruke mira i ohrabrenja patrijarh Porfirije upućuje ka onim zemljama u regionu u kojima je velika srpska politička igra završena, kao u slučaju Hrvatske, ili tamo gde se – čini se – bliži završnici, kao u slučaju Kosova. Jedine negativne poruke srpskog patrijarha upućene su vladi Crne Gore, a tamo je Vučićev politički uticaj od prošle godine u naletu. Očito je i Vučić imao sreće sa patrijarhom.

Peščanik.net, 30.06.2021.

KOSOVO
VIDOVDAN