Lider Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić izjavio je 2012. da bi vladu sklopio sa Demokratskom strankom Srbije (DSS) i manjinama. Dosledno, jer se krajem novembra 2009. pri skupštinskoj raspravi o statutu Vojvodine priključio poslaniku DSS-a Jovanu Palaliću, koji je iz bačko-palanačkih visina ocenio da je statut protivustavan papir koji proždire jedinstvo države sa pogubnim posledicama po Srbiju i srpski narod. Palalić je koristio retoričke figure „separatizam“ i „secesionizam“.

Nastavio je već napredni Nikolić: „Statut je pokušaj političkih struktura u Vojvodini da pariraju Ustavu Srbije kvaziustavnim aktom. Gde je u svetu zabeleženo da neki statut ima preambulu. Statut je podvala. Vojvođanske vlasti su išle uz nos Srbiji, regulišući statutom i ono što je ustavna materija. Zašto se toliko insistiralo na posebnosti da bi statut ličio na Ustav. Neće Vojvodina stati samo na statutu. Ako ste ispunili sve zahteve Nenada Čanka, ispunili ste sve separatističke zahteve. Boli me što izdvajate Vojvodinu kao teritoriju na kojoj se neguju višekulturalnost, višekonfesionalnost“.

Nikolić je i septembra 2009. sumnjičio statut Vojvodine da je protivustavan, sa državotvornim smernicama: „U Vojvodini ima loših tendencija i treba ih zaustaviti na vreme. Mi branimo Kosovo i Metohiju, a tiho i neopaženo gubimo Vojvodinu i niko zbog toga ne ustaje“.

U septembru 2006. prigodom rasprave o novom ustavu Srbije, Nikolić, tada zamenik predsednika Srpske radikalne stranke je ucenjivao bojkotom referenduma ako u tekstu ustava Vojvodina bude sa grbom i zastavom: „Nećemo prihvatiti da učestvujemo u referendumu za ustav koji bi od Vojvodine napravio novo Kosovo i Metohiju. Vojvodina neće imati ustav i Skupština Vojvodine ne može da donosi zakone. Vojvodina ne može da bude država“, rekao je on. Dodao je da će radikali insistirati da Srbija bude definisana kao država srpskog naroda. Sa vojvođanskim manjinama umesto bukagija.

Nikolić je krajem godine u Trojanskom, jer samo je takav, drveni konj mogao da dopliva Dunavom iz Beograda stigao u Novi Sad da otvori kancelarije SNS za južnu Bačku. I rekao: „Vojvodina će imati prava koja je stekla i niko na bilo koji način neće moći da joj to uskrati. Neka Vojvodina bude pokretač razvoja i lokomotiva ulaska Srbije u EU“, rekao je Nikolić 27. decembra. Upozorio je da Pokrajina „počinje da zaostaje u ekonomskom razvoju zbog loše politike ove Vlade Srbije“.

Vojvodina je 1989. godine imala društveni proizvod od oko šest milijardi dolara, a Srbija bez pokrajina oko 12 milijardi dolara. Tada je Vojvodina imala oko 3.000 dolara društvenog proizvoda po stanovniku, a uža Srbija oko 2.000 dolara po stanovniku. Do 2000. godine, društveni proizvod po stanovniku je u Vojvodini opao na oko 1.200 dolara, a u Srbiji bez pokrajina na oko 840 dolara.

Miropomazani četnički vojvoda Nikolić je bio drugi u vladama Jugoslavije i Srbije, poslanik u Srbiji, predsednik Administrativnog i Odbora za ustavna pitanja, a večito željan da bude predsednik Srbije ili barem Jugoslavije. Omnipotentan. Nije ništa učinio da se građani žitnice Jugoslavije i Srbije obogate prodajući onaj njegov ’leb za tri dinara.

„Boj se Danajaca i kad darove donose“, upozoravao je Vergilije glasače u prohujaloj eri.

Na dan svetitelja Save i niškog Instituta za bezbednost, kvalitet i zaštitu životne sredine i zdravlja i zaštitu od požara su četiri godine da je Novi Sad dobio Vladimira Putina za počasnog sugrađanina. Nikolić je bio odani paž Vojislava Šešelja, a gradonačelnica Maja Gojković je radikalsku vlast delila sa DSS. Gojkovica mlada je „veliku Srbiju“ srozala na regione, a Nikolić umesto njenog Skadra na Bojani na Dunavu od Novog Sada do Beograda zida industrijsku zonu: „Želim da svu privredu izmestimo na obalu Dunava i da zemlja ostane za obrađivanje“, objasnio je unuk Simeunov. Dunav, u čijem je opisu radnog mesta da poplavi, je poplaveo od muke.

Nikolić je u decembru naglasio da Vojvodina ima pravo da se u njoj živi bolje nego u ostalim delovima Srbije „jer takav joj je položaj i tako joj je Bog odredio“, „ne pateći od sindroma straha da je sve što Vojvodina dobije put ka otcepljenju”. „Bavarskoj ne pada na pamet da istupa iz SR Nemačke“, kazao je Nikolić i dodao da Demokratska stranka (DS) priča da Pokrajini ne treba ništa dati.

Bavarska, zvanično „Slobodna država Bavarska“ je jedina, iako uzalud odbacila Ustav Zapadne Nemačke 1949. U Vojvodini nije prošao referendum o Ustavu Srbije 2006. Uzaman.

Istog dana je Nikolić za TV Vojvodinu rekao da će SNS, ako mogne, mesto ministra unutrašnjih poslova ponuditi Mađarima, jer je u parlamentu Saveta Evrope (SE) u Strazburu „kao ličnu neprijatnost doživeo da mađarsku nacionalnu zajednicu štite predstavnici manjina drugih država“.

Zgranutost nisu mogli da utišaju u maju 2007. članice SE kad je objavljeno da je Nikolić izabran za predsednika parlamenta u Srbiji: „Zaprepašćen sam što je član partije na čijem je čelu čovek optužen za ratne zločine, izabran za predsednika Skupštine“, rekao je predsednik Parlamentarne skupštine SE Rene van der Linden. Kazna je bila odlaganje parafiranja sporazuma sa EU o vizama i srpskog predsedavanja Komitetom ministara SE.

Nikolićevo ulagivanje Vojvodini počelo je istog dana kada je objavljen ishod istraživanja prema kome bi blizu 26 odsto Novosađana glasalo za DS, a niti 25 odsto za SNS. Prema istraživanju javnog mnjenja agencije Scan u Vojvodini više vole demokrate nego naprednjake. Scan je objavio da bi da se sada raspišu predsednički izbori, za Borisa Tadića glasalo 25,7 odsto, a za Nikolića 22,2 odsto ispitanika. Panorama koju bi trebalo da predstavlja Tadić uvek je pobeđivala u Vojvodini, a radikali i naprednjaci su sebe našli na Kosovu.

Uzrok ljudske reinkarnacije su nedela u prethodnom životu, a životinja metamorfozom menja stanište ili ponašanje. Prevodeći „Preobražaj“ Franza Kafke, priču o trgovačkom putniku Gregoru Samsi koji se budi kao kreatura slična insektu, prevodioci su često Kafkin „ungeziefer“ tumačili kao „insekt“. „Ungeziefer“ je „prljava životinja koja nije pogodna za žrtvovanje“ – kolokvijalno „buba“, „bubašvaba“, „jelenak“ koji mesi i gura zamotuljke od balege. Insekti imaju dve vrste metamorfoze: kompletnu i nekompletnu. Do izbora pred Nikolićem je izbor metamorfoze.

Autonomija.info, 08.01.2012.

Peščanik.net, 09.01.2012.