Dakle, vreme je za glavni politički izbor u Francuskoj.

Naša zemlja je još uvek velika vojna, ekonomska, politička i kulturna sila. Međutim, još uvek joj preti slabljenje, zbog njenog javnog duga, spoljnotrgovinskog deficita, niskog rasta i gubitka talentovanih ljudi. Ako se ništa ne promeni, naša socijalna zaštita i zdravstvo postaće neodrživi; i bićemo onemogućeni da zaštitimo svoje interese u predstojećoj debati o evoluciji evrozone u federalni sistem, bez koje će evro nestati a Evropska unija se raspasti.

Zato je od presudne važnosti da hitno dovedemo u red naše javne finansije i platni bilans, da pokrenemo svoj potencijal za rast i da najbolje iskoristimo svoje talente. Na prvi pogled, dva vodeća kandidata se u tome slažu: obojica obećavaju da će smanjiti javni dug i završiti mandat sa budžetskim suficitom. Obojica se zalažu za odbranu srednje klase; obojica smatraju da je neophodan hitan povratak na konkurentnost i razvoj malih i srednjih preduzeća. Obojica među prioritete ubrajaju zaštitu radnih mesta, obrazovanje, zdravstvo i smeštaj. Na kraju, obojica su proevropski orijentisani.

Koji je od ova dva kandidata najpodesniji za stvaranje uslova koji bi obezbedili uspeh ovakvog projekta? Za neke je to Nikola Sarkozi, jer je već uspešno sproveo neke teške reforme, konkretno, modernizaciju univerziteta i razvoj investicija u budućnost; i zato što ima iskustva u kriznom menadžmentu.

Po meni, učinak odlazećeg predsednika ne pruža mu kredibilitet za naredni period, budući da nije bilo ozbiljnijih pomaka u smanjenju javnog duga, reformisanju države, redukciji privilegija, modernizaciji poreskog sistema i obuci nezaposlenih. Da je to uradio, Francuska bi i dalje imala rejting AAA, naša stopa nezaposlenosti bi bila na nivou holandske, naši mladi ne bi tražili priliku za bolji život drugde i talenti i strani kapital slivali bi se kod nas.

S druge strane, za Fransoa Olanda, barem sudeći po njegovom programu, socijalni dijalog, poštena raspodela tereta i borba protiv svih oblika nestabilnosti – predstavljaju temelje njegove buduće vlade, poreske reforme i evropske politike. Uz oslanjanje na lokalne zvaničnike koji su pokazali sposobnost u sprovođenju ovih principa. Sve u svemu, Fransoa Oland nije moj izbor samo zato što veruje u one vrednosti do kojih sam ja oduvek držao. To je i zato što će socijalna pravda biti uslov za prihvatljivost ovih reformi. I verujem da će on to garantovati.

Ovaj izbor me neće sprečiti da ostanem na oprezu, da tražim objašnjenje kada bude bilo potrebno i da osudim, ako treba, sve što može dovesti, zbog malodušnosti ili konzervatizma, do odustajanja od ovih uslova, bez kojih će svaki projekat ostati samo prazna priča.

 
L’Express Blog, 21.02.2012.

Preveo Ivica Pavlović

Peščanik.net, 25.02.2012.