Za koga postoje zakoni u ovoj državi? Samo za jadnike.

Ne postoje za Katoličku crkvu, budući da se ona odavno ne pridržava ni Božjih zakona, pa što im onda znače državni. Otuda višegodišnje ignoriranje i zataškavanje pedofilije.

Ne postoje za HDZ, jer za njih je godinama zakon bilo ono što im je govorio Ivo Sanader. Otud višegodišnja pljačka i uništavanje.

A ne postoje ni za Mladena Bajića, državnog odvjetnika zaduženog za izbjegavanje zakona, a u posljednje vrijeme i za njihovo “bajpasiranje”. Otud i propast pravnog sustava.


Mirna savjest biskupa

Pa čemu onda uopće služe zakoni? Uglavnom tome da ih ignoriraju oni koji se postavljaju iznad njih, da ih krše oni koji ih pišu i zaobilaze oni koji bi ih trebali provoditi.

Zadarski nadbiskup Zvonimir Puljić jako se naljutio kad su ga novinari pitali zašto je godinama zanemarivao priče o pedofiliji u Bibinjama. Nije se ispričavao, niti je izrazio žaljenje. Čak se pohvalio da ima “mirnu savjest”.

“Policija zna što ja smijem i ne smijem prijavljivati i u ovom slučaju sam mirne savjesti”, kazao je Puljić, pa prkosno, kako i priliči ljudima iznad zakona, poručio: “Pa nisam ja neki organ ili institucija koji surađuje s Udbom, pa ima neke diskrecije”.


Vatikan jači od pedofilije

Njegove riječi potvrdio je i don Ivan Grubišić. Svećenici su, kaže on, u ovoj zemlji doista iznad zakona jer im je to omogućeno ugovorom Hrvatske i Vatikana. “Do veljače ove godine u Katoličkoj crkvi vladao zavjet šutnje u vezi brojnih pedofilskih slučajeva u svijetu, a sve po parolom zaštite čovjekove osobe kako se je ne bi osudilo i prije nego je osuđena”, objasnio je don Grubišić.

Biskupi nisu željeli biti udbaši, pa su stoga odlučili da ne budu ni ljudi. A kamoli svećenici.

Zavjet šutnje vladao je godinama i u HDZ-u. Za njih je Ivo Sanader bio Bog. Dizali su mu spomenike i veličali njegov kult ličnosti. Ono što im je on rekao, smatrali su naredbom koja se ne propituje. Bez obzira zvučalo nešto od toga kao krađa, prevara, reket, isisavanje novca, crni fondovi, kriminal i korupcija. Izvršavali su sve bez zadrške.

I bez obaziranja na zakone.


Slavili sa Sanaderom

Potpisivali su ugovore bez čitanja, trošili novac bez provjeravanja, nosili torbe bez pitanja, primali milijunske uplate bez gledanja. Otimali su zajedno sa Sanaderom, trošili su zajedno sa Sanaderom i slavili zajedno sa Sanaderom. Ali sad bi samo Sanadera poslali u zatvor.

Ništa to čudno. Ako su već svećenici i biskupi izdali Boga kojeg služe, onda je normalno da su hadezeovci izdali svog boga kojem su služili.

A gdje je tu Mladen Bajić?


Izbjegavanje i bajpasiranje

On se ovih dana pohvalio kako “bajpasira” zakone. Na nedavnom okruglom stolu o ratnim zločinima izjavio je ovo: “Zakon o ništetnosti ugrozio je suradnju tužiteljstava u regiji, ali je nije doveo u pitanje, jer smo mi tužitelji bajpasirali problem”. Priznao je čak da mu to nije bilo prvi put, budući da “tako to obično znamo raditi na užas profesora prava”.

I ne samo na njihov.

Godinama smo pratili kako Bajić izbjegava ili ignorira zakone. Kako ih primjenjuje samo onda kad mora, a ne kad je potrebno. Sada smo, pak, otkrili da ih zaobilazi onda kad mu smetaju.


Plašenje zakonima – božjim i državnim

Baš kao što to čine svećenici, biskupi ili vladajući HDZ-ovci.

Pa zašto se onda gnjavimo s donošenjem zakona? Kad oni ionako služe za izbjegavanje.

Ili za plašenje običnih jadnika.

 
Index, 21.03.2012.

Peščanik.net, 22.03.2012.