Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Nije važno kako će se vlast ubuduće prezivati niti hoće li uopšte menjati prezime, jer ni žena koja to uradi udajom ne menja svoj lični opis ili biografske podatke. Osim toga, već su jednom došli na vlast promenom ambalaže. Skinuli su bedževe i majice sa likom tada optuženika a danas osuđenika za ratne zločine, ali je najradikalnija promena u ponašanju ipak bila samo retorička: umesto da prete kako će klati zarđalim kašikama obećavali su da će nas sve nahraniti prepunim kutlačama. U međuvremenu su i kutlače malo zarđale. Od neupotrebe.

Naravno da rebrendiranje nije retkost ni u biznisu ni u politici. Čak se i preporučuje kad počnete da imate ili vam istraživanja kažu da ćete imati probleme sa imidžom. Međutim, podrazumeva se da to uradite u skladu sa novom poslovnom politikom. Ako se bavite proizvodnjom nafte, vi pokrenete ekološke projekte. Ne znači da će vas javnost automatski doživeti kao borce za čovekovu okolinu, ali pokazujete da vam je stalo i da se trudite. Ako se pak bavite proizvodnjom gaziranog pića koje jeste popularno ali i nosi titulu nezdravog, pokrenite proizvodnju navodno zdravije varijante i povežite je sa politikom – budite jedino piće pored vode na slikama sa svih važnih sastanaka (u Briselu, na primer) i angažujte političare da vas reklamiraju („pijem samo čaj i Koka kolu zero“) jer od njih nema boljih prodavaca šećerne vodice. I nadajte se da na kraju dana prosečnom konzumentu nije važno šta je jeo nego šta su pili političari koji ga zastupaju.

Naravno da svaki proizvod i svaki čovek teorijski mogu da se promene nabolje. Problem koji budi sumnjičavost je kad počnu da nas ubeđuju da je to najbolja moguća verzija. Neko prestane da puši, pije, bije, krade, ali ako tvrdi da je samo zbog toga sad postao osoba sa jedino ispravnim stavovima to može da stvori konflikt. Kao što ga stvara uverenje da je vaša nacija, religija, politika najbolja na svetu, jer je mnogo bolje biti nepismen na ćirilici nego na bilo kojem drugom pismu. Da, osećaj manje vrednosti stvara maniju veličine. I što si manji to ti je veća ona stvar – nacionalni, verski, partijski identitet.

Peščanik.net, 01.05.2023.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)