Sjetimo se što je Ivo Josipović rekao o aferi ZAMP: “Postoji tendencija da se poljulja pozicija predsjednika, nekome smeta stabilnost koju zagovaram, povjerenje i pravda na kojima radim. Na tu priču se osvrće svega par medija i vidi se da su oni dobro koordinirani. Imate i desno krilo medijske scene koji se bavi drugom problematikom – nastoje diskreditirati moju obitelj”.

A evo kako je Stjepan Mesić prokomentirao aferu Patria: “S ogorčenjem odbacujem sve insinuacije koje bi javnost trebale navesti na zaključak kako sam ja pod istragom hrvatske policije, odnosno koje vještom manipulacijom tekstovima i fotografijama, kao i naslovima, sugeriraju da sam osumnjičen za primanje mita. Poznate su mi pojedinosti o tome tko je, kada i kako takve medijske manipulacije dogovarao, ali – zbog stabilnosti države – neću ih iznositi”.

I eto nam problema.

 
Šutnja u interesu države

Aktualni predsjednik misli da bi u državnom interesu mediji trebali šutjeti o njegovoj ulozi u višemilijunskoj aferi s autorskim pravima. Bivši predsjednik u državnom interesu šuti o tome tko je orkestrirao medijski napad na njega.

Nisu li polupali lončiće? Nije li upravo u državnom interesu da se o svemu tome govori?

Nije li u interesu države da se dovede u pitanje sve ono u što se Josipović lažno zaklinje – stabilnost, povjerenje, pravda – i da se otkrije njegova veza s tajnim službama, pravosuđem i medijima u pakiranju bivšem šefu države?

 
Ivo protiv Stipe

Ivo Josipović to nikad nije rekao, ali je svima dao do znanja da smatra kako iza afere ZAMP stoji upravo Mesić koji mu se osvećuje zbog zahtjeva da se ukine ured bivšeg predsjednika.

Isto tako, Mesić to nije rekao, ali je sasvim očito da cilja na Josipovića koji mu se preko prijateljskih veza s Ninoslavom Pavićem osvećuje za ZAMP ili jednostavno skreće pažnju s priče koja živi već tjednima.

 
Jutarnji jedini šutio u ZAMP-u

Konačno,  jedine novine koje nisu ni zucnule u ZAMP-u, a koje je Josipović zbog toga proglasio jedinim ozbiljnim, otvaraju Patriju i u jednom od prvih tekstova stavljaju Mesićevu sliku uz tekst u kojem se on uopće ne spominje.

A ne tako davno, vladala je idila. Stipe Mesić je pri kraju mandata čak dozvolio svom savjetniku za nacionalnu sigurnost Saši Perkoviću da mimo svojih ovlasti u predsjedničkoj kampanji zaštiti Ivu Josipovića od raznih podvala. A sada, nabacuju se državnim interesom kao da o njemu doista i brinu.

 
Stani mirno pred državnim interesom

Josipović iza tog interesa skriva svoj osobni interes da se obrani od vrlo konkretnih optužbi za pogodovanje prijatelju u višegodišnjem mlaćenju pustih milijuna. Želi ostaviti dojam da se pisanjem o milijunima koje je on preko HDS-a kanalizirao svom kućnom prijatelju Marku Vojkoviću ugrožava opstojnost i stabilnost države, misleći da će pred tim argumentom svatko domoljuban naglo ustuknuti. I po mogućnosti, stati mirno.

Mesić, pak, iza tog interesa skriva sasvim konkretne spoznaje o manipulacijama, držeći se one stare tabloidne da je “metak u cijevi opasniji od ispaljenog metka”. Bolje svima dati do znanja da on dobro zna tko mu pakira, nadajući se da će nakon toga napad biti obustavljen, nego otkriti što misli i uvaliti se u otvoreni rat sa šefom države.

Zašto on misli da bi zbog “stabilnosti države” bolje bilo šutjeti o Josipovićevim (jer na njega očito misli) naručenim napadima, nego otvoreno o njima progovoriti?

 
VNS o Josipovićevim ljubavnicama

Zaboga, ako Josipoviću nije bilo teško sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog anonimnih pisama o njegovim ljubavnicama, onda ni Mesiću ne bi trebalo biti teško progovoriti o Josipovićevim pravosudno-medijskim manipulacijama.

I kad smo već kod toga, vjerujemo li da bi to otkriće – pored svih ostalih otkrića – doista dovelo u pitanje stabilnost države? Damo se kladiti da nakon toga nikome ne bi pala dlaka s glave.

Država bi ostala jednako (ne)stabilna kao i do sada.

 
Je li Patria doista podvala?

Osim toga, postoji još jedno pitanje: zašto Mesić misli da bi njegovo medijsko povezivanje s tvrtkom Patria, o čijoj je nabavi i on bio obaviješten, nužno spadalo u domenu medijske podvale?

Ne želi valjda zvučati kao Josipović…

Uglavnom, tako izgleda priča o dva predsjednika, dvije afere, dva demantija, dva državna interesa, o jednim novinama i svim ostalim medijima. U ovoj zemlji politički akteri mogu se mijenjati, ali metode ostaju iste.

Baš kao i interesi. Zna se, državni.

 
Index, 06.04.2012.

Peščanik.net, 07.04.2012.