Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Priručnik za pesimiste

1.  Neki će i preživjeti.

2.  Ako ne budete među takvima, ipak je lijepo znati da život na Zemlji ima perspektivu.

3.  To vam, doduše, neće biti od koristi.

4.  Maksimalno smanjite sve socijalne kontakte i nastojte se što manje kretati među ljudima, a ako ne budete imali sreće i preminete, nastavite s istom praksom.

5.  Najvažnije je stalno misliti na svoje i tuđe zdravlje, iako nema dokaza da razmišljanje pomaže.

6.  Obavezno perite ruke prije nego idete prati ruke.

7.  Pripadate li rizičnoj skupini – imate li 60 i više godina, a k tome još patite od srčanih ili plućnih tegoba – ponašajte se naročito oprezno.

8.  Naročito oprezno ponašanje podrazumijeva svijest o tome da virus ne pravi razliku između opreznih i neopreznih.

9.  Obavezno operite ruke nakon što ste oprali ruke.

10. Ukoliko se u zemljama poput Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i sl. stavite u samoizolaciju, time ne činite uslugu samo fizičkom, nego i svome mentalnom zdravlju.

11. Mentalno zdravi su također podložni zaraznoj bolesti.

12. U slučaju da ostanete živi nakon što se pandemija u balkanskim zemljama ispuše, nastavite sa samoizolacijom, jer se osim onih zdravstvenih prilike neće popraviti.

13. Trebate imati povjerenja u mjere koje vlada vaše zemlje poduzima radi zaštite nacionalnog zdravlja.

14. Ako nemate povjerenja u mjere koje vlada vaše zemlje poduzima radi zaštite nacionalnog zdravlja, bit ćete u potpuno istoj situaciji kao da bezrezervno vjerujete vladajućima.

15. Pošto je situacija za vas potpuno jednaka, bolje je ne prepuštati se skepticizmu, malodušnosti i besplodnome kritizerstvu, već krijepiti svoje opće stanje tupim optimizmom.

16. Optimizam, doduše, nije lijek protiv zaraze.

17. Ekonomske posljedice globalne pandemije bit će razorne i katastrofalne, ali je utješno što to možda nećete doživjeti.

18. Vjerujete li da vam uslijed širenja virusne zaraze neće faliti ni dlaka s glave, morali biste znati da Covid-19 ne napada frizure.

19. Obavezno perite ruke prije nego idete prati noge.

20. Ako se razbolite, ne dopuštajte svojim ukućanima da vam se približavaju, kako ne biste i njih zarazili.

21. S druge strane, što je dobro u tome da na onaj svijet čovjek ode sam?

22. S treće strane, možda onaj svijet ne postoji.

23. Dođe li vam da se zakašljete, radite to u dobroj vjeri.

24. Ako vas razbjesni sladostrašće s kojim Aleksandar Vučić – formalno povodom pandemije – govori o izvanrednom stanju, čvrstoj ruci i „vojsci na ulici“, nemojte pljuvati po njemu i njegovim suradnicima.

25. Ukoliko niste zaraženi koronavirusom, ipak pljujte.

26. Kod svih svojih postupka, naročito onih koji se tiču izlaska iz stana, vodite računa o rizicima, ukalkulirajte plusove i viruse.

27. Nada nema medicinski dokazano djelovanje.

28. Očekujete li da ćete istinite informacije o razmjerima zaraze saznati na državnoj televiziji, velike su šanse da ste bolesni.

29. Obavezno perite ruke nakon pranja mozga.

30. Učini li vam se da pripadnici vladajućeg aparata o virusnoj pošasti nemaju pojma i govore besmislice, to nije simptom bolesti, već zdravog razuma.

31. Zdrav razum, ponovimo, nije u koliziji s virusnim oboljenjem.

32. Kada vas nadležni uvjeravaju da je „situacija pod kontrolom“, dobro je imati na umu da „situacija pod kontrolom“ pati od nedostatka cjepiva.

33. Ukoliko se niste opskrbili s dovoljnim zalihama hrane i higijenskih potrepština, to je dosta loše, ali može biti utješno što vam u slučaju kratke i teške bolesti zalihe neće trebati.

34. Ako vas karantena podsjeća na logor, u pravu ste.

35. Ako vas cijela zemlja podsjeća na logor, u pravu ste.

36. Ako vas izvanredno stanje, zatvaranje granica, rigorozno ukidanje slobode i strategija vladanja koja svoj legitimitet crpi iz kolektivnog straha i psihoze podsjećaju na fašizam, u pravu ste.

37. Tko bi rekao da će fašizam spašavati ljudske živote?

38. Što ako se taj argument ozbiljno uzme u obzir poslije svega, kada opasnost jednom mine, pa – usprkos tome što je pandemija postala prošlost – emergency postane pravilo?

39. Nije loše pitati se do kuda ovo može ići, no nije sigurno da ćete dočekati odgovor.

40. Možda i ima života nakon smrti, ali je razumnije računati s obrnutom varijantom.

Tačno.net, 16.03.2020.

Peščanik.net, 18.03.2020.

KORONA VIRUS

The following two tabs change content below.
Viktor Ivančić
Viktor Ivančić, rođen u Sarajevu 1960, osn. i srednju školu završio u Splitu, u novinarstvo ulazi kao student elektrotehnike. Za studentski list FESB 1984. dobija nagradu 7 sekretara SKOJ-a. Urednik i jedan od osnivača nedeljnika Feral Tribune, u čijoj biblioteci je objavio „Bilježnicu Robija K.“ (1994, 1996, 1997. i 2001) i studiju „Točka na U“ (1998, 2000). Izabrane tekstove objavio 2003. u „Lomača za protuhrvatski blud“ i „Šamaranje vjetra“. Prvi roman „Vita activa“ objavio 2005, od kada Fabrika knjiga objavljuje: „Robi K.“ (2006) u dva toma; „Robi K. Treći juriš!“ (2011); zbirke ogleda „Animal Croatica“ (2007), „Zašto ne pišem i drugi eseji“ (2010), „Jugoslavija živi vječno“ (2011) i „Sviranje srednjem kursu“ (2015, u saradnji sa Peščanikom); romane „Vita activa“ (2005, drugo izdanje ) i „Planinski zrak“ (2009), te zbirku priča „Radnici i seljaci“ (2014, u saradnji sa Peščanikom). 2018. sa Hrvojem Polanom i Nemanjom Stjepanovićem piše fotomonografiju „Iza sedam logora – od zločina kulture do kulture zločina“ u izdanju forumZFD-a. 2018. Fabrika knjiga u 5 svezaka objavljuje „Robi K. 1984-2018“ (zajedno sa Peščanikom i riječkim Ex librisom), a 2019. troknjižje „Radnici i seljaci, Planinski zrak i Vita aktiva“. Redovno piše za tjednik Srpskog narodnog vijeća Novosti i za Peščanik. Živi u Splitu.
Viktor Ivančić

Latest posts by Viktor Ivančić (see all)