Fotografije čitalaca, Predrag Trokicić

Fotografije čitalaca, Predrag Trokicić

U razvijenim demokratijama, i građani i političari znaju da se vlast uzima na revers – dobiješ je na korišćenje pa, ako je ne koristiš kako treba i ako nemaš dobre rezultate, ti moraš da je vratiš. Kod nas se vlast uzima kao da je bespovratna, a jedini rezultat koji se računa je – izborni rezultat.

A da bi izborni rezultati uvek bili dobri, potrebno je mnogo marketinga. Od vrata do vrata, od otvaranja (fabrike, ne vrata) do otvaranja, od gostovanja u svakom domu posredstvom mnogobrojnih TV objava do gostovanja u zatvorenom domu penzionera koji će biti posebno otvoren za tu svečanu priliku.

I potrebno je mnogo objašnjavanja – ponekad i sasvim kontradiktornih. Da ljudima, sa jedne strane, objasnite kako sve zavisi samo od njih i kako moraju da se odriču, da menjaju ”mentalitet” i uzimaju svoj život u svoje ruke… Ali, sa druge strane, i da istovremeno sve prepuste vama jer ćete im samo vi sve srediti i sve obezbediti, od posla i plate do čistog toaleta. Čime ste, što bi rekli eksperti, sebi stvorili čistu ”win-win” situaciju. Jer, ako im i ne obezbedite sve kako ste obećali, vi ih podsetite da ste im lepo rekli da moraju sami da uzmu svoje živote u svoje ruke, a ne da čekaju da im sve padne sa neba, odnosno sa vaše trpeze.

Međutim, marketing ima, osim mnogobrojnih prednosti i svoja ograničenja. Jedno od njih je i da nijedno pravilo ne garantuje uspeh. Jeste da ljudi više stavljaju u korpu ako su u kupovinu pošli gladni, i jeste da se češće odlučuju za proizvode koji su na polici u visini njihovih očiju (ili dečijih, ispred kase), ali sve to ne važi ako su pošli polupraznog novčanika ili ako su proizvod koji je izložen već probali pa im se nije dopao.

Drugo je – da kvantitet ne može da nadoknadi kvalitet, a tek svakako ne može da preraste u kvalitet. Možete neku iritantnu reklamu emitovati besomučno po svim televizijama i u svim terminima – ona svejedno neće podstaći potrošače da probaju ono što im se tom reklamom nudi, a svakako im neće postati omiljena reklama.

A dodatni problem nastaje kad se baš nameračite da ta ista reklama, pravljena za jednu ciljnu grupu, bude apsolutno omiljena sasvim drugoj ciljnoj grupi i to onoj koja za taj proizvod baš nikako ne mari (jer, kao što znamo – neko voli popa, neko popadiju). I tu ne pomažu nikakve stvarne ili nameštene analize sa temom ”zašto intelektualci ne vole premijera?” – jer je odgovor sadržan u pogrešno postavljenom pitanju. Zašto bi, naime, intelektualci uopšte voleli bilo kog premijera? Pojam intelektualac, kao i onaj raniji: poštena inteligencija, nije izveden iz reči koja označava emociju već iz reči koja označava intelekt. Dakle, ne postaješ intelektualac zato što si se iskazao emotivno, već zato što si se iskazao intelektualno. U suprotnom bi im društvena titula bila ”visoki emotivac”, a ne – visoki intelektualac.

Ali, ako mislite da je strašno što se vlast ovoliko koristi marketingom, pomislite koliko bi moglo biti strašno ako prestane da koristi marketing. Odnosno, ako prestane da koristi – samo marketing. Eno vam primer komunalne policije, a uskoro i prinudnih upravnika stambenih zgrada. Ako tako nastave, mogli bi da nam uvedu i prinudne upravnike porodica, a onda ćete da pevate drugu pesmu.

Peščanik.net, 22.02.2016.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)