Parada ponosa 2011 biće održana 02. oktobra u beogradskom parku Manjež, odakle će se nakon pozdravnih govora, krenuti u šetnju Nemanjinom, ulicom Kneza Miloša i Masarikovom, a ceo događaj biće završen žurkom u parku.

Organizacioni odbor Parade, u saradnji sa relevantnim iskustvo u organizovanju sličnih skupova, detaljno se bavi planiranjem bezbednosti Parade ponosa.

Kao organizatori/ke svesni/e smo izvesnih bezbednosnih rizika Parade i preporučujemo da se pridržavate sledećih i preporuka:

1. Okupljanje učesnika/ca Parade ponosa je u parku Manjež od 10 do 11 časova.

2. Kapije će biti zatvorene tačno u 11 časova i nakon ovog vremena neće biti moguće uđi u park.

3. Skup će biti zatvoren tokom šetnje i nakon nje, tako da niko neće moći naknadno da se priključi Paradi.

4. Prilikom ulaska u Manjež svim učesnicima/cama biće podeljen drugi deo bezbednosnih uputstava koje se odnose na sam skup i bezbedne načine odlaska sa skupa.

5. U Beogradu će 02. oktobra biti znatno pojačano prisustvo policije po čitavom gradu, posebno oko mesta održavanja Parade, a neke od ulica u blizini Manježa biće zatvorene. Preporuka je da se na skup dođe javnim prevozom i/ili pešice a ne sopstvenim automobilom.

6. Ne preporučuje se dolazak malim ulicama i prečicama, kao ni dolazak u mnogobrojnim grupama.

7. Na skup poneti što manje stvari i dođi uobičajeno odeven/a.

8. Preporuka je da se na skup dođe bez vidnih obeležja LGBT pokreta (bedževi, zastave, transparenti, obeležja duginih boja…). Organizatori/ke će obezbediti promotivni materijal koji će se deliti na skupu.

9. Takođe, veoma je važno da se sva obeležja Parade skinu po završetku programa, tj. pre odlaska sa skupa.

10. Ukoliko dolazite iz drugog grada ili iz inostranstva, kako sebe ne bi doveli u rizik zbog nepoznavanja grada i sl. javite nam se na mail [email protected], kako bi mogli/e da koordiniramo vaš dolazak i na vreme prosledimo sve važne informacije u vezi s tim.

11. Toaleti i voda biće dostupni učesnicima/cama Parade ponosa u parku Manjež.

12. Preporuka je da se na skup ne nosi hrana ili piće, kao ni bilo šta što može da ugrozi sigurnost učesnika/ca i takve stvari neće moći da se unesu na skup.

13. Sa nama će na Paradi biti i predstavnici/ce medija koji/e će imati akreditacije PRESS. Ukoliko ne želiš da te fotografišu ili da daš izjavu imaš prava da im na to skreneš pažnju.Ukoliko ti želiš da fotografišeš skup, pre toga pitaj osobe koje fotografišeš da li im je to u redu.

Molimo te da ovo uputstvo proslediš svima za koje znaš da će doći ili razmišljaju da dođu na Paradu. Važno nam je da uputstva o bezbednosti budu dostupna svima, a još je važnije da se svi pridržavamo ovih preporuka.

 
Parada ponosa, 30.09.2011.

Peščanik.net, 30.09.2011.