Beograd Prajd zahteva od policije i državnih organa da u najkraćem mogućem roku pronađu počinioce brutalnog napada na dvojicu mladića u centru Beograda koji se desio u noći između 7. i 8. septembra.

Da podsetimo,  napad se dogodio u pomenutoj noći oko 1.30 časova posle ponoći kada su mladići prolazili kroz jedan beogradski park idući ka obližnjem gej klubu. Tada su iz parka začuli povike “Pederi, pederi!” i ugledali šestoricu mladića koji su potrčali u njihovom pravcu, od kojih jedan sa mesarskim čekićem u ruci. Napadnuti V.M je zadobio kontuziju glave, istegnuće vrata, naprsline na zubima donje vilice, više masnica, podliva, dok je V.D. (23) uspeo da pobegne i obavesti policiju.

Beograd Prajd je posebno zabrinut činjenicom da napadači nisu uhapšeni ni dva dana posle napada, niti da se neko od predstavnika institucija izjasnio o ovom slučaju.

Beograd Prajd zahteva od policije i tužilaštva da bez odlaganja uhapse i procesuiraju počinioce ovog zločina i da obzirom na brutalnost i motiv suđenje bude tretirano kao prioritetno od strane pravosuđa.

Istovremeno, imajući u vidu da je u pitanju tipičan zločin iz mržnje, Beograd Prajd će nastaviti da insistira na hitnom pokretanju procedure za izmenu Krivičnog zakonika kako bi se u ovom pravnom aktu predvidelo posebno krivično delo zločina iz mržnje.

 
Parada ponosa, 10.09.2012.

Peščanik.net, 10.09.2012.