Pride Week je kulturno-aktivistička manifestacija koja se održava nedelju dana pre Parade ponosa. Obuhvata niz kulturnih i umetničkih događaja, javnih debata i tribina čiji je zajednički cilj da i kroz tu perspektivu promovišu LGBT prava i egzistenciju.

Celokupni program ovogodišnjeg Pride Week-a odvijaće se u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21) koji će tokom čitave nedelje nositi ime SIGURNA KUĆA PONOSA.

Svi programi (osim radinica) počinju u 20 sati.

Programski urednici ovogodišnjeg Pride Week-a su Boban Stojanović i Vera Vojvodić

Ponedeljak, 26. septembar 2011.

Projekcija filma: Molitva za Bobija

Režija: Russell Mulcahy / Uloge: Sigourney Weaver, Henry Czerny, Ryan Kelley /Trajanje: 88′

Mary Griffith je pobožna hrišćanka koja odgaja svoju decu u duhu konzervativnih učenja crkve. Njen sin Bobby se poverava starijem bratu da je gej. Nakon što Mary sazna za ovo, život porodice se potpuno menja. Dok Bobbyjev otac i rodbina polako prihvataju njegovu seksualnu orijentaciju, Mary veruje da Bog može da ga izleči od grešnog ponašanja i ubeđuje ga da se istrajnije moli i traži oprost učestvujući u crkvenim aktivnostima, sve u nadi da će ga to izvesti na pravi put. Očajnički želeći podršku svoje majke, Bobby je posluša, ali ga to odvede u još veću izolaciju i depresiju…

Utorak, 27. septembar 2011.

Debata: Mediji – prostor opasnosti i slobode

Kako mediji oblikuju našu stvarnost i utiču na stavove o LGBT populaciji, koliko je prisutan govor mržnje i kako se on sprečava, na koji način novi mediji utiču na život LGBT osoba i šta je uloga građanskog društva u ovoj oblasti

Govore: Srđan Bogosavljević / Velimir Ćurguz Kazimir / Lazar Pavlović / Magda Janjić / Vukašin Obradović / Darko Soković

Od 14 do 20 sati: Pimp my Banner

Radionica izrade transparenata za Paradu ponosa. Broj učesnika/učesnica je ograničen na 20. Prijavljivanje na mail: [email protected] do popune broja mesta.

Sreda, 28. septembar 2011.

Promocija knjige: Povijest gay i lezbejskog života i kulture

U nastajanju ove sveobuhvatne knjige o važnom segmentu ljudske socijalne istorije učestvovalo je četrnaest autora, univerzitetskih profesora i istoričara iz sedam zemalja, koji prikazuju različite društvene koncepte i stavove prema homoseksualnosti. Povijest gej i lezbijskog života i kulture jedina je knjiga koja pruža celovit pregled duge istorije iz koje su potekle današnja bogata i raznolika gej i lezbejska kultura, a predstavlja i sveobuhvatni, globalni portret gej istorije, prepun sjajnih ilustracija.

Od Teokritovih stihova do Queer As Folk, od indijanskih travestita Severne Amerike do aboridžinskih dečaka-supruga u Australiji, ova neobična i knjiga sa vrlo širokim opsegom ilustruje istovremeno mnoge aspekte ljubavi i požude, kao i različite načine na koje su se takve želje pojavljivale i pokazivale kroz vekove, dajući istovremeno veliki doprinos razumevanju kulture i istorije uopšte.

Govore: Vera Vojvodić / Miško Stevanović / Boban Stojanović

Četvrtak, 29. septembar 2011.

Queer salon: …ono što me čini…

Drugi beogradski Queer salon izlaže artefakte koji čine umetnost svakodnevnog preživljavanja i života u izrazito homofobičnom okruženju. Kroz predstavljanje predmeta doniranih od strane samih LGBT osoba i kroz njihovo prezentovanje u galerijskom prostoru, problamatizuje se pitanje identiteske vidljivosti kroz institucije, odnosno: da li pojedinac/pojedinka postoji nezavisno od institucije, koju on/ona kao građanin/ka legitimišu?

Sačinjena od ličnih predmeta pripadnika LGBT populacije, postavka Salona je izrazito sentimentalna, ogoljena i nepretenciozna, podložna različitim intepretacijama i krajnje ličnim doživljajima. Uvođenjem privatnih (“ready made”) eksponata u izložbeni, javni prostor, Salon takođe otvara pitanje institucionalizovanja Queer kulture.

Drugi Queer salon odvija se u skladu sa sloganom Parade: “Normalno”, i to u upitnoj formi: Da li nam je potrebna institucionalna forma da bismo bili vidljivi?

Petak, 30. septembar 2011.

Javna sfera i odgovornost: moja odluka o životu pored mene

Podrška javnih ličnosti veoma često je obavijena predrasudama o njihovoj iskrenosti. Sumnja u iskrenu podršku drugih, umanjuje nivo međusobne solidarnosti, a nedostatak solidarnosti vodi u ravnodušnost prema ljudima oko nas.

Šta pojedince oko nas motiviše da podržavaju manjine, jedno je od krucijalnih pitanja na koja tražimo odgovor ovom tribinom?

Govore: Mirjana Karanović // Nadežda Milenković // Ana Maria Rossi // Dule Nedeljković // Boban Stojanović

Subota, 01. oktobar 2011.

Pride forum

11.00 Lessons learned: Parada ponosa u Beogradu, deset godina kasnije

Vincent Degert  / Antje Rothemund / Robert Hard / Ivana Howard

12.30 Mediji, LGBT zajednica i Parada ponosa

Velimir Ćurguz Kazimir / Dragana Nikolić Solomon / Olivera Zekić

15.00 Parada ponosa i zemlje u tranziciji

Marko Jurčić / Vera Polushkina / Anastasia Danilova / Zdravko Cimbaljević

16.30 Važnost Parade ponosa za LGBT zajednicu

Gabriella Calleja / Lazar Pavlović / Lepa Mlađenović

Nedelja, 02. oktobar 2011.

Parada ponosa
Kolektivni performans: Doručak na travi

*Lokacija Parade ponosa biće objavljena u ponedeljak 26. septembra.

Peščanik.net, 25.09.2011.

LGBTQIA+