Četvrtak, 29.09., u 20:00, CZKD, Birčaninova 21.
Dva u jednom: Salon + promocija

 

Promocija knjige: Povijest gay i lezbejskog života i kulture

U nastajanju ove sveobuhvatne knjige o važnom segmentu ljudske socijalne istorije učestvovalo je četrnaest autora, univerzitetskih profesora i istoričara iz sedam zemalja, koji prikazuju različite društvene koncepte i stavove prema homoseksualnosti. Povijest gej i lezbijskog života i kulture jedina je knjiga koja pruža celovit pregled duge istorije iz koje su potekle današnja bogata i raznolika gej i lezbejska kultura, a predstavlja i sveobuhvatni, globalni portret gej istorije, prepun sjajnih ilustracija.Od Teokritovih stihova do Queer As Folk, od indijanskih travestita Severne Amerike do aboridžinskih dečaka-supruga u Australiji, ova neobična i knjiga sa vrlo širokim opsegom ilustruje istovremeno mnoge aspekte ljubavi i požude, kao i različite načine na koje su se takve želje pojavljivale i pokazivale kroz vekove, dajući istovremeno veliki doprinos razumevanju kulture i istorije uopšte.

Queer salon: …ono što me čini..

Drugi Queer salon odvija se u skladu sa sloganom Parade: “Normalno”, i to u upitnoj formi: Da li nam je potrebna institucionalna forma da bismo bili vidljivi?

Sačinjena od ličnih predmeta pripadnika LGBT populacije, postavka Salona je izrazito sentimentalna, ogoljena i nepretenciozna, podložna različitim intepretacijama i krajnje ličnim doživljajima. Uvođenjem privatnih (“ready made”) eksponata u izložbeni, javni prostor, Salon takođe otvara pitanje institucionalizovanja Queer kulture.

 

Petak, 30.09., u 12:00, CZKD, Birčaninova 21.
Javna sfera i odgovornost: moja odluka o životu pored mene

 

Podrška javnih ličnosti veoma često je obavijena predrasudama o njihovoj iskrenosti. Sumnja u iskrenu podršku drugih, umanjuje nivo međusobne solidarnosti, a nedostatak solidarnosti vodi u ravnodušnost prema ljudima oko nas.

Šta pojedince oko nas motiviše da podržavaju manjine, jedno je od krucijalnih pitanja na koja tražimo odgovor ovom tribinom?

Govore:

Mirjana Karanović

Dule Nedeljković

Ana Maria Rossi

Slobodanka Turajlić

Boban Stojanović

 

Peščanik.net, 29.09.2011.