Dijalog o LGBT pravima i test za novu vlast

„Sve je spremno za ovogodišnju Nedelju i Paradu ponosa. Osim koncerata, modnih revija, izložbi, filmova, u ’Medija centru’ svaki dan će se održati po tri panel diskusije. Želimo da ova manifestacija bude platforma za komunikaciju najšire javnosti o LGBT pravima u Srbiji. Prošle godine bilo je teško dobiti prostore za održavanje Nedelje ponosa, ove godine svaki od događaja biće na drugom mestu. Gej zajednica aktivno učestvuje u kreiranju programa, a sto pedeset ljudi je uključeno u organizaciju manifestacije“, kazao je Boban Stojanović, član organizacionog odbora Beograd Prajda 2012, na konferenciji za novinare u „Medija centru“.

Ovogodišnja Nedelja ponosa u Beogradu trajaće od 30. septembra do 7. oktobra, a šetnja beogradskim ulicama biće organizovana pretposlednjeg dana manifestacije, 6. oktobra.

„Održavanje ovogodišnje Nedelje i Parade ponosa je i test za novu vlast. Neke stvari su sazrele u odnosu na prošlu godinu, mnogi državni organi nas sami zovu da budu u toku sa pripremama, mnogo su otvoreniji. Međutim, u ovakvoj državi nema jasnih garancija da vlast neće pribeći kršenju Ustava i zakona kao prošle godine. U vezi sa problemom bezbednosti o kom su pričali premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, mi samo očekujemo da oni obavljaju svoju dužnost, da se ne ponašaju kao konsultanti za bezbednost i ne bave prognozama, već da nešto rade“, rekao je Goran Miletić iz organizacionog odbora Beograd Prajda 2012.

„Naša opšta poruka je da država treba sistemski i sistematski da pristupi rešavanju problema LGBT zajednice. Uputili smo političke zahteve vlastima, među kojima su procesuiranje svih koji su učestvovali u nasilju prema pripadnicima LGBT zajednice ili sprečavanju šetnje od 2009. godine, završetak rada na vrlo važnoj Nacionalnoj strategiji protiv nasilja, otpočetog još pre sedam godina. Takođe, neophodno je da se zločin iz mržnje uvrsti u pravni okvir, kao i da postoji zakonski okvir za regulisanje pravnih posledica osoba koje su promenile pol. Od vlasti smo zatražili da u policijskim upravama postoje kontakt osobe za komunikaciju sa pripadnicima LGBT zajednice, kao i da se usvoji Deklaracija protiv homofobije, kojom će država pokazati spremnost da se bore potiv homofobije“, istakla je Maja Mićić, članica organizacionog odbora.

„U javnosti se pojavljuju razne opstrukcije, kako održavanje Parade ponosa samo radikalizuje javnost. Ne slažemo se sa tim, mislimo da Parada ponosa podstiče javnu debatu o LGBT pravima, što je i potvrdilo istraživanje agencija ’Ipsos’. Imamo podršku javnih ličnosti, glumaca Alana Kaminga, Stivena Fraja, glumice Marijane Margolis, pevačica Kim Vajld i Sindi Loper. Pevačica benda ’Šejkspirs sister’ (’Shakespear’s Sister’) napisala je i pesmu inspirisanu našim sloganom ’Ljubav, vera, nada’“, rekao je Stojanović.

Miletić je naglasio da organizatori sa policijom imaju stalan dijalog, a da je dijalog sa institucijama počeo prošle godine, nakon zabrane Parade ponosa:

„Svakom predstavniku vlasti smo uručivali pozive onog trenutka kad su izabrani, Dačiću, Vučiću, Nikoliću. Očekujemo dolazak 30-40 poslanika Skupštine Srbije. Na manifestaciju će doći i Birgita Olson, švedska ministarka za EU, Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, kao i poslanici Evropskog parlamenta i Bundestaga“.

Parada ponosa, 20.09.2012.

Peščanik.net, 20.09.2012.

LGBTQIA+