Prijatelji,

Da pređem na stvar. Najveća pljačka u istoriji ove zemlje se odvija dok čitate ove redove. Iako se ne koristi oružje, biće 300 miliona talaca. Budite sigurni: nakon što su pokrali pola triliona dolara da njima napune novčanike svojih pomagača i ratnih profitera poslednjih pet godina, nakon što su napunili novčanike svojih drugara naftaša sa nešto više od sto miliona dolara za poslednje dve godine, Buš i njegovi doglavnici – koji uskoro napuštaju Belu kuću – pokrašće iz državne blagajne svaki dolar kojeg se dokopaju. Mažnjavaju svo porodično srebro koje mogu da ponesu dok se kreću ka vratima.

Bez obzira šta budu govorili, koliko god zastrašujućih izraza budu upotrebili, to je i dalje samo njihova stara taktika stvaranja zabune i straha zarad sopstvenog bezobzirnog bogaćenja i bogaćenja onog najbogatijieg jednog postotka stanovništva. Samo pročitajte prva četiri pasusa sa naslovne strane New York Times-a od ponedeljka, i videćete o čemu se radi:

Čak i za vreme razrađivanja detalja plana vrednog 700 milijardi dolara, za spasavanje finansijske industrije, Volstrit traži način da iz njega profitira.

Finansijske firme lobiraju da se pokriju troškovi svih nepovoljnih investicija, ne samo onih vezanih za hipoteke.

Istovremeno, investicione firme se utrkuju oko nadzora nad svim kreditima koji će planom ministarstva finansija biti izbrisani iz knjiga finansijskih institucija. Ta uloga im može doneti stotine miliona dolara godišnje provizije.

Niko ne želi da bude izostavljen iz predloga ministarstva za otkup loših kredita od finansijskih institucija.

Neverovatno. Volstrit i njegovi promoteri stvorili su ovaj haos i sada će se nakrasti kao najgori banditi. Čak i Rudi Đulijani lobira da njegovu firmu unajme (i plate) za „konsultantske usluge“ u spasavanju finansijskih institucija.

Problem je u tome što zapravo niko ne zna o kakvom se „kolapsu“ radi. Čak je i sekretar za finansije, Polson, priznao da ne zna koliko je novca tačno potrebno (jednostavno mu je pala na pamet ta cifra od 700 milijardi dolara!). Direktor Kancelarije za budžet Kongresa izjavio je da to ne shvata i da nikome to ne može da objasni.

I pored toga, oni vrište kako je kraj blizu! Panika! Recesija! Velika depresija! Milenijumska buba! Ptičji grip! Smrtonosne pčele! Moramo da izglasamo plan još danas! Nebo se ruši! Nebo se ruši!

Za koga se ruši? NIŠTA u ovom „planu“ neće sniziti cenu benzina koji sipate u kola da biste otišli na posao. NIŠTA vas u tom predlogu zakona neće zaštiti od toga da izgubite kuću. NIŠTA vam neće obezbediti zdravstveno osiguranje.

Zdravstveno osiguranje? Majkl, pa zašto ovo pominješ? Kakve to veze ima sa urušavanjem Volstrita?

Naravno da ima veze. Ovaj takozvani „kolaps“ pokrenut je masovnim neotplaćivanjem kredita i aktivacijom hipoteka. Znate li zašto toliki broj Amerikanaca ostaje bez domova? Ako slušate Republikance, reći će vam da je to zato što je prevelikom broju idiota  iz radničke klase odobren kredit koji ne mogu da priušte. A pravi uzrok toga što ljudi bankrotiraju jesu medicinski računi. Da budem jasan – kad bismo imali univerzalnu zdravstvenu zaštitu, do ove hipotekarne „krize“ možda ne bi ni došlo.

Cilj ovog plana jeste zaštita bestidnog bogatstva stečenog u poslednjih osam godina. To je zaštita glavnih deoničara koji kontrolišu korporativnu Ameriku. A ona služi očuvanju njihovih jahti i dvoraca i „životnog stila“, dok ostatak Amerike pati i muči se da plati račune. Neka bogati malo pate. Neka plate te dugove. Mi trošimo 400 miliona dolara dnevno na rat u Iraku. Neka smesta zaustave taj rat pa ćemo da uštedimo pola triliona dolara!

Moram prestati da pišem ovo, a vi morate prestati da čitate. Ovoga jutra se u našoj zemlji vrši finansijski puč. Nadaju se da će Kongres reagovati brzo, pre nego što malo bolje razmisli i pre nego što mi iskoristimo priliku da ih zaustavimo. Zato prestanite ovo da čitate i uradite nešto – ODMAH! Evo šta možete uraditi smesta:

1.      Pozovite ili pošaljite mejl senatoru Obami. Recite mu da ne mora da pomaže Bušu i Čejniju da se iskobeljaju iz zbrke koju su sami napravili. Recite mu da znamo kako je dovoljno pametan da uspori ovo i da smisli najbolji pristup ovom problemu. Recite mu da bogataši moraju da snose troškove, kakav god plan bio u pitanju. Iskoristite uticaj koji sad imamo i insistirajte da se proglasi moratorijum na oduzimanje kuća. Moramo insistirati na univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti, moramo mu reći da se mi, narod, moramo pitati o ekonomskim odlukama koje utiču na naš život, a ne oni baroni sa Volstrita.

2.      Izađite na ulice. Učestvujte u nekoj od demonstracija koje se održavaju širom zemlje (posebno u onima blizu Volstrita i Vašingtona).

3.      Pozovite svog predstavnika u Kongresu i svoje senatore. (kliknite ovde i pronađite brojeve telefona). Recite im isto ono što ste rekli senatoru Obami.

Kada u životu zabrljate, morate za to i da platite. Svi vi koji ovo čitate to dobro znate i u nekom trenutku ste snosili posledice za svoje postupke. Ne možemo u ovoj demokratskoj državi dopustiti da jedna pravila važe za ogromnu većinu vrednih građana a sasvim druga za elitu kojoj se, čim nešto zabrlja, pomoć opet pruža na srebrnom poslužavniku. Ne više! Ne opet!

Vaš,

Majkl Mur
[email protected]

MichaelMoore.com

 
P.S. Pošto sam pročitao detalje ovog plana za spasavanje, moram vam reći da vas lažu. Govore o tome kako će sprečiti „zlatne padobrane“. Tamo NIŠTA ne piše o budućim PLATAMA ovih direktora i budžovana. Kongresmen Bred Šerman iz Kalifornije kaže da će po ovom planu vodeći menadžeri nastaviti da primaju milionske plate. Američki građani ne dobijaju ništa u vlasništvo za novac koji će obezbediti. Strane banke i investitori će dobiti milijarde dolara. Veliki deo ove sume od 700 mijilajrdi otići će pravo u kineske i srednjeistočne banke. Ne postoji garancija da ćemo ikada više videti taj novac.

P.P.S. Moji poznanici iz Vašingtona mi govore kako je razlog zašto Demokrate sve ovo podržavaju taj što im je Volstrit ovog vikenda prislonio pištolj na slepoočnicu i rekao – ili dajte 700 milijardi dolara ili ćemo prvo da srušimo penzione fondove i 401(k) programe vaših simpatizera iz srednje klase. Demokrate su uplašene da će ovi tu pretnju ispuniti. Međutim, ovo nije vreme za povlačenje i za tipično demokratsko ponašanje kakvo smo gledali u proteklih osam godina. Demokrate su Bušu predale pokradene izbore na tacni. Demokrate su mu obezbedile glasove neophodne za invaziju na jednu suverenu državu. Kada su 2007. preuzeli kontrolu nad Kongresom, nastavili su da finansiraju rat. A sada ih prisiljavaju da budu saučesnici u zločinu veka. Morate ih smesta pozvati i reći „NE!“ Ako im ovo dopustimo, zamislite samo koliko će biti teško išta dobro uraditi kad predsednik Obama bude ušao u Belu kuću. OVE DEMOKRATE SU JAKE ONOLIKO KOLIKO IH MI PODRŽIMO. POZOVITE KONGRES SADA.

 
Michael Moore, michaelmoore.com, 29. 9. 2008.

Preveo Ivica Pavlović

Peščanik.net, 29.10.2008.