Foto: Mitra Nazar
Foto: Mitra Nazar

Poplava („biblijskih razmera“, „kataklizma” itd.) polako jenjava oko nas, pa treba – u stilu našeg histeričnog premijera (ko ne veruje da je histeričan neka opet pogleda njegov nastup na sednici vlade kojoj predsedava) sada pronaći krivce. Nije država odgovorna za promašaje u prognozama, redovnoj zaštiti od nadošlih voda, održavanju kanala i reka (ko ne veruje neka pogleda na šta su se oslanjali u Obrenovcu pre samo mesec dana, kad su takođe nadolazile opasne vode), nije za ovo stradanje ljudi kriva ni „Tamara“ (kako su meteorolozi krstili ciklonsku kišu od prošle sedmice), već je kriva – Biljana.

Biljana Srbljanović.

Štampana stvar tabloidnog formata pod nazivom Telegraf prenela je tvit Biljane Srbljanović, dramske autorke, u kojem poziva one koji prate njene tvitove na promociju jedne knjige. Bilo je to u petak. Telegraf je svoj spin objavio dva dana kasnije, u nedelju, kako bi se histerija usmerila ka Biljani. Pod naslovom „MOŽE LI ODVRATNIJE? Ovo je tvit zbog kojeg Biljanu Srbljanović prezire cela Srbija” (ništa manje, dakle, nego baš cela Srbija, koja, inače, visi na Tviteru poput urednika Telegrafa), ide taj spin, najpre uz samu Biljaninu poruku:

a onda i začini Telegrafovih „novinara” čiji je cilj da se podstaknu čitaoci ovog medijskog mlatila na „akciju“ (gde inače, „usred poplave”, što bi sami oni rekli, ima i tekst „Prolećni seks je zlata vredan, a evo i zašto” i sličnih razbibriga za sve koji ne pune džakove peskom kraj obala Save, ne stoje u redovima da predaju pomoć, i ne strepe za rodbinu i bližnje).

Publikum Telegrafa se promptno odazvao. Biljana S. je u komentarima odmah označena kao „narkomanka”, „govedo narkomansko”, „krava”, „bolesna kučka“, „iskompleksirana lezbača“, „bolesnija od Kandićke, Končite i Biserko zajedno“, uz niz uvreda na psovačkoj bazi. Primerenog nicka izvesni „Legija 21“ se založio da se Biljana protera, što su odmah podržali „Jasna”, „Ala” i ekipa, a našli su se i oni koji traže da se hapsi, tuče, siluje, pa i da joj se zabrani prezime. Ako je neko stao u odbranu Biljane, provučen je brzo kroz komentatorski linč. (Gde inače, uredno i zakonski, stoji Telegrafov disclaimer da se neće objaviti „komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje“, ali to sam Telegraf očito ni najmanje ne obavezuje).

Šta je Biljana napisala, a što Telegraf ne kaže, i komentatori ne haju? Da je u jednoj beogradskoj galeriji – koja se zove „Štab” (ispod Brankovog mosta, Crnogorska ulica, broj 10) najavljena, još pre poplave, promocija romana Paradajz Đorđa Miletića. Roman je nedavno objavila beogradska „Geopoetika”, Miletić je inače moj (izrazito talentovan) student. Biljana je samo pozvala na to – sasvim mirno, konvencionalno, uobičajeno – književno veče, uz, doduše, aluziju na poplavu koja je tog dana (petak, 16-i) tek pokazala svoje najopasnije lice. Ništa neobično u Biljaninoj poruci.

Ali u „vanrednoj situciji” histeričnog Vučića i inače histerizovane nacije – mediji vredno rade na tome, i niko se ne usuđuje da objavi broj žrtava u Srbiji, a onda da postavi i pitanje odgovornosti vlasti za neorganizovanost, nesposobnost, javašluk, propuste i promašaje u situaciji kojoj ova država očito nije dorasla – treba naći simboličke krivce, farmakone, i na njih usmeriti strah i mržnju, kako se ne bi nacija zapitala o stvarnim krivcima za ljudske žrtve, uništenu imovinu i živote, jer to sve treba ne samo zataškati, već vlast slaviti kao heroja.

Gadna je ova poplava vode, da gadnija ne može biti. Ali je gadna i ova poplava histerije, koja po gadosti tek narasta. Voda trenutno stagnira i počinje da se povlači. Medjsko huškanje se nastavlja.

Libreto, 18.05.2014.

Peščanik.net, 20.05.2014.