Bio Tomislav predsednik gost kod mi-bi-vi-bi Olje Bećković u „Utisku nedelje”. Pitala ga ona razno, da ostavi utisak ozbiljnosti – ona, a ne njen gost – a on odgovarao šta je hteo, da pojača takav utisak – kod nje, ne kod nas. Rekao ranije Toma da bi stao na čelo Parade ponosa (što je obećao u kampanji na RTS-u), ali sada to vezuje za čudne okolnosti: „Da Parada ponosa nije zabranjena, a da su postojale pretnje, stao bih na čelo kolone”. Pošto se te okolnosti nisu obistinile, onda će Toma, izgleda, stati na čelo kad parada ne bude zabranjena, a pretnje ne budu postojale. Čudna varijanta. Druga varijanta za čelo je da parada bude zabranjena, a nema pretnji, što je još čudnije, a treća da parada ne bude zabranjena, ali ima pretnje – što je, ova poslednja varijanta, bila suva realnost do pre neki dan. Ipak, ni u toj varijanti Toma se nije stavio na čelo, jer je Vlada to zabranila, a on, eto, ne želi da se meša u posao Vlade, pa ni stavljanja sebe na čelo.

Dodatno se naš Toma upleo kao pile u kučine pokušavajući da se iskobelja iz utiska nedeljne Olje; citiram vest:

– On je o odluci da se ne dozvoli održavanje Parade ponosa rekao da je ova “vlada krhka i da još nije ušla u sve strukture”, ali da već iduće godine neće biti opravdanja za nemogućnost da se obezbedi održavanje Prajda. On je rekao da ovoj vladi treba vremena, da ona “ne zna ko vlada tužilaštvom ko policijom”, i da nije imala vremena da pronađe one koji prete silom, kao i da ih izoluje.

Nije Toma, dakle, ni znao da je – barem što se tiče policije – njen popečitelj isti koji je bio i prethodne četiri godine, tj. da je ušao „u sve strukture” poodavno; takođe, ne veruje, veli, da je Vlada ili njena policija itekako imala vremena (sat vremena, ne više) da u novinama ili na netu pronađe ko je sve pretio – jer sami su se javljali i to imenom i prezimenom. I to kao inspiratori i organizatori. Izvršioce je mogla da „izoluje” (u sledećih sat vremena), jer su i javljali i slikali na utakmicama, javnim skupovima i po ulicama. Što policija zna, jer je redovan, i verovatno dosadan posao policije da to rutinski prati. Osim ako je neko u tom poslu ne ometa ili ne sprečava, možda i iz kruga popečitelja samog.

Ali, predsednik Toma se ne meša u rad Vlade – mada je u nju poslao svoje prijatelje, saveznike i nekoliko savetnika – niti u druga državna tela, pa tako ne može da utiče ni na smenu Tijanića sa čela RTS-a; citiram ponovo vest:

– On je rekao da bi Tijanić bio smenjen da je on premijer, ali da on na novu vladu ne može tako da utiče.

Toma ne zna, ili se pravi da ne zna, da Tijanića ne bira premijer, tj. Vlada, već Upravni odbor RTS-a, a njega bira Savet RRA, a Savet RRA bira Skupština. Skupštini premijer, tj. Vlada, mogu da podnesu predlog da se ovim kanalom svi ovi nabrojani smene, ili naprosto promeni zakon – već isprobano u slučaju Tomine drugarice Jorgovanke za guvernerku – ali je Toma nemoćan da tu bilo šta učini. Iz razloga nemešanja.

I mi u sve to treba da poverujemo. Još i u ovo, citiram za kraj:

– Na pitanje o kakav je njegov stav o istraživanju nikla u okolini Topole i na području Mokre gore, predsednik Srbije je rekao da “ukoliko se pokaže da je u pitanju prljava tehnologija, neće biti vađenja rude”. On je rekao da je prethodna vlada odobrila bušotine za istraživanje nikla, ali da time ništa loše nije uradila. Ako ne možemo bez posledica da vadimo, nećemo da vadimo, a ako se ne bude pokazalo ono što “dušebrižnici” tvrde, biće vađenja, kaže Nikolić i na to dodaje da je u Srbiji 2 miliona gladnih ljudi.

Da li će to sam nikl da „se pokaže” ili će i bez nikla samo „da se pokaže” – glagolski neutrum je, kao i patriotizam, sklonište već znate za koga – ili će to da pokaže Baćević, koji zagovara i lobira za eksploataciju nikla, a koji je najpre bio Tomin savetnik pa onda prekomandovan da bude ministar za nikl, odnosno rudu uopšte? I kada će nastupiti ove „posledice” eksploatacije nikla da bi se ta eksploatacija sprečila? Pošto se uništi Tara i pola Šumadije? Tada će odnekud, uz nikl, pomenutih „2 miliona” gladnih biti i „2 miliona” mrtvih. Uz isti nikl, naravno.

Ako nas predsednik pravi samo blesavima, još ćemo izdržati. Nije prvi. Ali iz ovoga rečenoga sledi da je predsednik čovek opasan po naše zdravlje, ne samo mentalno, već i svako drugo. Ni tu nije prvi, ali bi dobro bilo da je poslednji.

Libreto, 09.10.2012.

Peščanik.net, 09.10.2012.