procvetalo drvo u dvorištu

Foto: Predrag Trokicić

Imam da podelim sa grupom dve vesti. „Lovokradicu zgazio slon pa ga pojeli lavovi“ i „Čovek legao na ulicu ispred kolone Jedan od pet miliona“.

Ne znam šta je navelo ovog prvog da se u afričkom nacionalnom parku oda krivolovu ali nekako sumnjam da je planirao da se slonu baci pod noge a potom se lavovima poturi kao obrok.

Za razliku od njega, gotovo je izvesno da je beogradski krivotvor legao na ulicu baš zato da bi se demonstrantima podmetnuo pod noge (mada je rekao da „brani Srbiju“). Na njegovu žalost, organizatori protestne šetnje su samo promenili trasu, a njemu ponudili pomoć.

Gotovo istovremeno su i „slučajno okupljene“ žene, kasnije nazvane hrabrim heroinama Beograda, isturile svoja tela pred opozicione odbornike koji su samo želeli da u gradskoj skupštini ostave zahteve (da se prestane sa devastacijom grada i da se smeni „gradonačelnik umesto gradonačelnika“). Kada se ipak nije desilo da neka od heroina dopadne šaka opozicionim zverima, neke od žena su morale da odlučno padnu u nesvest ne bi li se pokazalo kako je i sama rika opasna po zdravlje.

Divlje horde fašista, lopova i tajkunskih lopova je očekivao i vlasnik ružičastih televizija. I bio potpuno spreman da im se suprotstavi nekulturno-neumetničkim programom (ozvučenje, posluženje, kordon zaposlenih, kordon policije u civilu, kordon izazivača nereda) ali, niti su ga demonstranti posetili niti se desilo išta od onoga što je on danima najavljivao u svojim emisijama. (Kao što se uostalom ne dešava ni ništa od onih silno najavljivanih ratova, upada, atentata, glavoseka koji se svakodnevno objavljuju u tabloidima.)

A kad se ništa ne desi – vlast mora da prepriča predstavu koju je publika propustila. Pa tako ministarka oceni da je ponašanje opozicije vandalsko, premijerka se izvinjava što nije izvela policiju na ulice, gradonačelnik umesto gradonačelnika saopšti da će „rušilačko“ premeštanje ograda (oko imaginarnih gradilišta) sa trase protestnih šetnji – koštati žitelje Beograda bar nekoliko desetina hiljada evra. A predsednik države onda lepo sve to zaokruži i objasni da opozicija samo hoće njegovu glavu (za šta će im? za glavu u škembetu?).

Zašto se vlast ponaša tako? Pa zato što nema mnogo izbora (ne, ne tih izbora). Zato što je toliko zakuvala da – kao u onom vicu o lovcu koji je tako nakitio svoju priču da je na kraju morao da kaže jedini logičan rasplet „kako šta je bilo – pa, pojele me mečke“ – vlast sad ima samo dve mogućnosti. Da pojede đavola ili da đavo pojede nju.

Peščanik.net, 08.04.2019.

PROTESTI 2018/19.

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)