Foto: Peščanik
Foto: Peščanik

„Mislim da je to sramota, sebičluk i vrhunac licemerja“, rekla je Brnabić za Vučićevu jučerašnju posetu Novom Pazaru. Na Brnabić se nadovezao Stefanović: „One koji krše mere ćemo oštro kažnjavati ko god da su“, rekao je on. Pri tom je i on mislio na Vučića i, ponovo, na njegov izlet u Novi Pazar. Dobro, nije tako bilo, a trebalo je.

Brnabić je rekla ovako: „Mislim da je primer krajnjeg sebičluka da tokom dana kršite mere samoizolacije, a uveče izađete na prozore i terase i tapšete našim lekarima“. A Stefanović: „Mi smo policijski čas uveli na preporuku struke da bi spasili živote, a ne iz nekog hira. Svima pišemo prekršajne i krivične prijave jer želimo da pokažemo ljudima da je ovo ozbiljna situacija“.

U čemu je onda problem, pita se sad čitalac. Zar posetom Novom Pazaru Vučić nije prekršio mere samoizolacije? Zar tom posetom nije pokazao da čitavu „ozbiljnu situaciju“ ne shvata ozbiljno? Kao takav, zar nije zaista zaslužio ukor od Brnabić i prekršajnu ili krivičnu prijavu od Stefanovića? Jer, Stefanović strogo kaže – kažnjavaćemo ih ko god da su, a to bi onda moralo da se odnosi i na Vučića.

Ali, zna čitalac, ne odnosi se. Stvarno, Vučiću, šta si tražio u Pazaru u ovoj „ozbiljnoj situaciji“? „Došao sam da kažem ljudima u Novom Pazaru da smo svi zajedno u teškoj borbi. Doneli smo veliku pomoć za Novi Pazar na poklon za sva vremena“. A šta je poklon za sva vremena? „Deset kliničkih i tri transportna respiratora“.

Samo to? „Bolnici u tom gradu dostavljeno [je] i 22.000 hirurških i 3.000 epidemioloških maski, mnogo hiljada rukavica, 250 skafandera“. Da podvučemo crtu: 10 kliničkih respiratora, 3 transportna respiratora, 22.000 hirurških maski, 3.000 epidemioloških maski, mnogo hiljada rukavica i 250 skafandera – „za sva vremena“.

Ako ne grešim, hirurška maska sigurno štiti do 3 sata, dakle daleko je od poklona „za sva vremena“. Rukavice su takođe za jednokratnu upotrebu, koliko god da ih je hiljada. Za skafandere ne znam, kao ni za respiratore, ali sumnjam da su večni. Možda je zapravo „za sva vremena“ Vučićeva poruka Novopazarcima „da smo svi zajedno u teškoj borbi“. Ali, to je mogao da im kaže i drugačije, recimo da pošalje pismo ili pozove telefonom svakog Novopazarca ponaosob. Ali se treba nadati da borba ipak nije „za sva vremena“ i da će se jednom ipak završiti.

Dakle, zašto je zaista Vučić putovao u Novi Pazar u trenutku kada Brnabić i Stefanović vređaju žitelje Srbije i prete im što se ponašaju neuporedivo primerenije od samoga Vučića? Možemo samo da nagađamo, pošto razumnog odgovora na to pitanje nema. Recimo, prijela mu se novopazarska zeljanica, pa je podigao helikopter, skoknuo do Pazara, uzeo zeljanicu (ne znamo da li ju je platio) i pojeo ju je kao „najbolji ručak u helikopteru“, pa se još i slikao da svoj bezobrazluk podeli sa javnošću. Grize tu zeljanicu i zabrinuto gleda kroz prozor u… Stvarno, u šta?

U trenutku kada Stefanović navodi da je samo tokom vikenda između 600 i 700 žitelja Srbije kažnjeno zbog kršenja „produženog policijskog časa“, kada se žiteljima Srbije iznova preti zabranom kretanja 24/7, kada Brnabić opominje da je svaka prekršena mera dan duže za „bake i deke“ u izolaciji, Vučić izjeda zeljanicu i gura (masni) prst u oko svakom žitelju Srbije zatvorenom u stan ili kuću pod pretnjom kazne.

„Ovde se nikada neće doneti mera koja ograničava slobodu kretanja jer je to urušavanje demokratije i prava svakog čoveka!“ Šta? Ko to dobacuje? To su reči ministra zdravlja Nemačke Jensa Spahna. Spahn je inače pozdravio kritiku bivšeg predsednika saveznog ustavnog suda Hans-Jürgena Papiera. Papier naime strahuje da duže uskraćivanje osnovnih prava podriva vladavinu prava i pravnu državu. Spahn se sa tim složio i naglasio da će sve aktuelne mere vlade biti kratkotrajne. Pri tom, nijedna od tih mera ne podrazumeva zabranu kretanja.

Lako je nemačkom ministru zdravlja, mogao bi pomisliti Vučić. Pred njim ne stoje izbori koje po svaku cenu mora da dobije, razmišlja on, kao što stoje preda mnom. A ima li bolje scene za kampanju od one sa koje su svi oponenti počišćeni, pa Vučić na njoj može da briljira sam samcijat? Sa zeljanicom ili bez nje, svejedno. Brnabić i Stefanović čiste scenu tako da pod svetlom blistaju jedino Vučić i zeljanica. Kampanja iz snova za svakog autokratu. Noćna mora za sve ostale.

Za sva vremena. Jer, Vučić je taj večiti poklon. Nisu to ni respiratori, ni maske, hirurške ili epidemiološke, ni rukavice, ni skafanderi. Vučić sebe vidi kao poklon žiteljima Srbije „za sva vremena“. A ko neće poklon, tu su Brnabić i Stefanović da ga pljuju i gaze. Samo, hoće li to ovaj put biti dovoljno, kao da brine Vučić u helikopteru dok žvaće zeljanicu. Ni manje ni više nego u helikopteru, iz Novog Pazara za Beograd, po suncu i lepom vremenu, sa sve zeljanicom. I nije ga sram.

Peščanik.net, 07.04.2020.

KORONA

The following two tabs change content below.
Dejan Ilić (1965, Zemun), urednik izdavačke kuće FABRIKA KNJIGA i časopisa REČ. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, magistrirao na Programu za studije roda i kulture na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti i doktorirao na istom univerzitetu na Odseku za rodne studije. Objavio je zbirke eseja „Osam i po ogleda iz razumevanja“ (2008), „Tranziciona pravda i tumačenje književnosti: srpski primer“ (2011), „Škola za 'petparačke' priče: predlozi za drugačiji kurikulum“ (2016), „Dva lica patriotizma“ (2016), „Fantastična škola“ (2020) i „Srbija u kontinuitetu“ (2020).

Latest posts by Dejan Ilić (see all)