Naravno da ćemo se otarasiti Planiranog roditeljstva. Mit Romni, mart 2012.

Kada ljudi kažu da treba da se otarasimo Planiranog roditeljstva, oni ne govore samo o ograničavanju mogućnosti žena da donose spostvene zdravstvene odluke; oni govore o uskraćivanju preventivne brige, kao što su mamogrami, milionima žena koje na tu brigu računaju. Barak Obama, april 2012.

 
Ako je verovati Ivani Anojčić i Politici, što se tiče žena, umesto izbora bi trebalo održati izbore za mistera Srbije, pa ko pobedi, njemu fotelja. Da bi dokazala svoju tezu o ženama, politici i izgledu, novinarka navodi podatke iz SAD, koje ove godine takođe očekuju predsednički izbori:

Poznato je da i činjenice koji nemaju mnogo veze s politikom odlučuju kakav treba da bude predsednik države. To su, na primer, izgled i ponašanje. Kada bi u Americi danas glasale samo žene, Barak Obama bi do nogu potukao najverovatnijeg izazivača na predsedničkim izborima Mita Romnija, bivšeg guvernera Masačusetsa. Odnos osvojenih glasova bio bi 54 prema 36, pokazuju istraživanja.

Prvo se kreće neutralno. Pored politike, i neke druge (nevažne?) stvari mogu da utiču na birače. Zatim su određene te ’druge stvari’ – izgled i ponašanja. I konačno, stiže se do toga da Barak Obama uživa veću podršku žena. Da li bi trebalo da zaključimo da žene za Baraka Obamu glasaju zato što je lepši i uglađeniji? Verovatno da; međutim, nije jasno na osnovu čega bi trebalo da dođemo do tog zaključka. Podaci koje autorka navodi su tačni, ali nam nigde ne navodi odakle joj podaci o tome zašto bi žene baš tako glasale.

Možemo da pretpostavimo da su navodi autorke članka tačni i da je izgled presudan, a mogli bismo se i pobliže upoznati sa predizbornim kampanjama i političkom situacijom u SAD. Jedna od osnovnih mera Obamine vlade bila je reforma zdravstva. Republikanci su se protivili ovoj reformi od početka, i republikanski kandidati za predsednika (Mit Romni i Rik Santorum se trenutno najbolje kotiraju) najavljuju ukidanje Obamine reforme zdravstva ukoliko postanu predsednici. Ta priča je u velikoj meri zahvatila i ’žensko pitanje’ kada su se republikanci dohvatili kontracepcije i abortusa. Predsednički kandidati republikanske partije su izlazili u javnost sa zahtevima i predlozima mera za koje se smatralo da su prevaziđene i pobeđene 60-ih i 70-ih godina. U demokratskim krugovima je to prozvano „republikanski rat protiv žena“. Kada je krenula priča o kontracepciji i abortusu, ankete su, očekivano, počele da pokazuju da republikanci gube podršku žena.

Ako imamo ove informacije, kako možemo da zaključimo da bi žene u daleko većem broju glasale za lepšeg kandidata? Nikako. Žene bi u većem broju glasale za kandidata koji ne pokušava da im oduzme pravo na planiranje trudnoće. Iako je Mit Romni umereniji od svojih protivkandidata republikanaca, on ipak podržava politiku svoje stranke. Takođe, za razliku od Obame koji se obraća ženama, Mit Romni je u nekoliko navrata, upitan za položaj žena, odgovarao da ne može sada da priča o tome i da mu je žao što njegova žena nije tu da odgovori na postavljeno pitanje. Romni ne samo da ženama planira da oduzme organizaciju koja pruža besplatne zdravstvene preglede (Planirano roditeljstvo), on se njima i ne obraća. Zašto bi žene glasale za njega?

Na predsedničkim izborima žene će biti ključni blok glasača. One su prevagnule da Obama pobedi Džona Mekejna, sa 70 odsto glasova neudatih žena. Iz kampanje je ostala zapamćena pesma ’Zaljubila sam se u Obamu’, hit na Jutjubu. Ista priča vezivana je za Kenedija, najmlađeg predsednika u istoriji SAD, kome su izgled i ponašanje pomogli da pobedi. Definitivnu razliku između šestorice-sedmorice lidera studentskog protesta 1996. u Beogradu, napravila je devojka koja je stavila bedž ’Čedo, oženi me’. I eto Jovanovića i dalje na političkom nebu Srbije. Putin je u žensko-muško-izbornoj priči bio radikalniji, pa su ’njegove’ smislile ’Spavala bih s Putinom’.

Autorka teksta nastavlja da pokazuje elementarno neznanje u vezi sa političkom situacijom u SAD. Više od toga, ona pokazuje i neumeće čitanja poruka. „Zaljubila sam se u Obamu“ (I got a crush… on Obama) je rad američke komičarke Amber Li Etinger koja je stvorila i lik takozvane Obama devojke (Obama girl). I bedž sa natpisom „Čedo, oženi me“ stavljen je kao šala. Sa druge strane, Putinove devojke su deo njegove izgradnje imidža kao velikog muškarca (a kako lakše pokazati da je neko veliki muškarac nego prikazati lepe žene koje mu se nude).

Nevezano za (ne)poznavanje spoljno- (ili pak unutrašnje-) političkih pitanja, ovaj članak je jako uznemirujući (objavljen je na naslovnoj strani Politike). Stalnim insistiranjem da su žene te koje u krajnjoj liniji odlučuju o političkim vođama, čemu služe primeri iz SAD, i insistiranjem na tome da žene političare biraju vođene niskim pobudama (izgled i ponašanje), autorka čitaoce navodi na dva zaključka. Prvi je da smo otišli u drugu krajnost, to jest, da su žene te koje nam kroje svet, da su sada žene dominantne. Drugi je da žene kroje svet nepromišljeno, vođene nagonima.

A možda žene, u jednakoj meri kao i muškarci, osim što gledaju, i slušaju predsedničke kandidate i glasaju na osnovu onoga što čuju i vide.

 
Peščanik.net, 10.04.2012.