Povodom međunarodnog Dana ponosa LGBT osoba, danas je u Beogradu održana akcija Ćutanje nas neće zaštiti, koju su organizovale organizacije civilnog društva: Labris, Žene u crnom, Kvirija i Beograd Prajd.

Više desetina aktivista najpre je na Trgu Republike držalo transparente kojima su želeli da ukažu na položaj u kome se svakodnevno nalaze LGBT osobe u Srbiji. Na transparentima je pisalo: Imam pravo na ljubav, Plašim se, Izbacili su me iz kuće, Pretukli su me na ovom trgu, Ne mogu da poljubim svoju devojku, Živim u laži, a jedan od transparenata bio je posvećen LGBT ljudima koji su zbog represije napustili Srbiju ili izvršili samoubistvo i na njemu je pisalo: Nisam više ovde.

Nakon toga, aktivisti su razvili zastavu duginih boja i prošetali Knez Mihajlovom ulicom od Trga Republike do Studentskog trga odakle su pustili balone na kojima je pisalo „Ponosan“ i „Ponosna“.

Iako vidno iznenađeni, prolaznici u Knez Mihajlovoj ulici, kao i gosti u baštama okolnih kafića nisu negodovali na povorku u duginim bojama, a neki su otvoreno mahali i pozdravljali akciju. Pojedini su pitali: „Je l ovo Prajd?“, „Kako ste uspeli?“, „Bravo!“.

Skup je pratilo manje policijsko obezbeđenje.

Današnja akcija predstavlja kontinuitet aktivističkih grupa da svoja prava ostvaruju u javnom prostoru, nezavisno od volje političkih stranaka i državnih institucija.

Podsećamo, Dan ponosa se obeležava u znak sećanja na pobunu LGBT osoba 1969. godine u Njujorku čime je pokrenut gej pokret u celom svetu.

U Beogradu, 27. juna 2012.
Beograd Prajd
Kvirija centar
Labris
Žene u crnom

Peščanik.net, 27.06.2012.

LGBTQIA+