Organizacioni odbor Beograd prajda 2012 pozdravlja načelnu podršku premijera Ivice Dačića ovogodišnjem Prajdu, ali smatra potpuno neprihvatljivom njegovu ocenu da je sloboda mirnog okupljanja građana zavisna od procene bezbednosnih službi. Ovakva izjava je u suprotnosti sa Ustavom Srbije i standardima koji jasno obavezuju Srbiju kao članicu Saveta Evrope.

U emisiji Kažiprst emitovanoj na TV B92 3. septembra, predsednik vlade je na pitanje o održavanju ovogodišnjeg Beograd prajda odgovorio: Jesam za održavanje te parade i zabranu diskriminacije, ali ovde je reč o bezbednosnim pitanjima… Ne pada mi na pamet da žrtvujemo živote tih ljudi i policajaca.

Organizacioni odbor podseća javnost da visoko rizični skupovi kao što su fudbalske utakmice i slični događaji nikada nisu zabranjivani bez obzira na stepen rizika. Upravo suprotno, u ovakvim slučajevima policija se unapred adekvatno angažovala kako bi zaštitila građane i imovinu i obezbedila skup.

Za razliku od uvek obezbeđenih fudbalskih utakmica, Beograd prajd je bio zabranjen 2009. i 2011. godine, a Ustavni sud Srbije je u decembru 2011. proglasio neustavnom zabranu iz 2009, naglašavajući da je zabranom prekršena Ustavom garantovana sloboda okupljanja.

Budući da životi učesnika Prajda, policajaca i svih drugih građana Srbije jesu prioritet i da postoji saglasnost da je nasilje problem celog društva, Organizacioni odbor očekuje od predsednika vlade da u narednih mesec dana preduzme sve aktivnosti kako bi oni koji eventualno pripremaju bilo kakav oblik nasilja bili procesuirani. Istovremeno, podsećamo da su predstavnici vlasti i tokom 2011. govorili o sličnim “bezbednosnim rizicima”, ali da i pored toga niko nije uhapšen.

Podsećamo javnost da je Evropski sud za ljudska prava odlučivao u slučajevima zabrana parade ponosa u tri evropske zemlje (Poljska, Rusija i Moldavija) i da je u svim slučajevima zaključeno da država ne sme vršiti opstrukciju parade ponosa, bez obzira na “nepopularnost događaja” ili “bezbednosne aspekte”. Istovremeno, države članice ne smeju vršiti ni opstrukcije administrativne ili finansijske prirode.

Organizacioni odbor Beograd prajda poziva predsednika vlade da saopšti javnosti ko ugrožava živote policajaca i šta se preduzima da oni koji pripremaju bilo kakvo ugrožavanje života budu procesuirani. Sloboda mirnog okupljanja je osnovna pretpostavka demokratije i ona ne može zavisiti od procene bezbedonosnih službi, niti se pravo na život može štititi kršenjem ustavnih prava i zakona.

 
Organizacioni odbor Beograd prajda

Peščanik.net, 04.09.2012.