„Izložbu Ecce homo smo pokušavali da organizujemo od 2008. godine, da pokažemo građanima da se ono što tišti nas i građane događa i drugde u svetu. Uspeli smo sad, ali je nažalost izložba trajala samo dva sata, umesto sedam dana, da mogu svi da je vide. Čak nas je policija požurivala da zatvorimo izložbu“, rekao je Adam Puškar iz Organizacionog odbora Beograd Prajda, 4. oktobra na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru.

„Premijer Dačić je nakon jučerašnje zabrane Parade ponosa proklamovao pobedu. Porazno je proslavljati pobedu tamo gde je nema. Jedina pobeda je izložba koja se desila, gde je policija uradila svoj posao, bez obzira na to što je bila potrebna policija da bi se organizovala obična izložba. Takođe, desila se pobeda građana Srbije, koji su u velikom broju došli na izložbu i pokazali da solidarnost nije mrtva. Mislim da je za Dačića ovo možda pobeda nad mirnim građanima. Međutim, onom ko se raduje pobedi protiv mirnih građana, sutradan može neko ne tako miran i dobronameran pokucati na vrata. Vlada je pokazala da ne poštuje Ustav, a ako ne poštuju osnovna prava relativno male manjinske grupe, šta drugo od Vlade očekivati“, rekao je Goran Miletić iz Organizacionog odbora Beograd Prajda.

On je naglasio da policija nije preduzela sve kako bi zaštitila Paradu i njene učesnike i da za to nije bilo političke volje: „Nakon procene policije o ugroženoj bezbednosti, ništa konkretno nije preduzeto. Sigurno je da policija može da osigura Paradu ponosa. Svi pripadnici LGBT populacije godinama žive i odrastaju sa pretnjama. Premijer pominje žrtve. Postavljamo pitanje ko preti, to nismo mi, uhapsite one koji prete. On pominje sukobe, mi nismo ni sa kim u sukobu, mi smo mirni građani, želimo da skrenemo pažnju na probleme. Poručujemo premijeru da je tačno da građani možda i ne obožavaju Prajd, ali da su često kažnjavali one koji nisu govorili istinu, a on juče nije govorio istinu.“

„Premijer i razni drugi političari pominju većinu građana kojoj se Parada ne sviđa. Niko od njih nije dobio 51 odsto glasova, pa nije ni u poziciji da priča o većini. Ne može ni niko od nas da govori u ime cele LGBT populacije. Ono što znamo i osećamo je da se društvena klima po pitanju LGBT populacije polako menja. Najviše zahvaljujući Prajdu, društvo se polako otvara i zauzima pozitivniji stav“, rekao je Boban Stojanović iz Organizacionog odbora.

„Sve što smo dosad radili u vezi sa Paradom bilo je u pravnim okvirima Srbije. Nećemo izaći iz tih okvira, iako neki predstavnici institucija to rade. Nažalost, primenićemo oprobani recept i obratiti se Ustavnom sudu, ne samo ustavnom žalbom, već ćemo insistirati na primeni odluka kojima se zabrana Parade 2009. godine proglašava neustavnom. Radićemo na tome da se poštuju sve njene pravne posledice. Nećemo dozvoliti da se, kao 2011. godine, kaže da postoje pretnje po bezbednost, a nema dokaza kojima se to potkrepljuje. Tražićemo sva rešenja zbog kojih se zabranjuju razni skupovi. Insistiraćemo i na narednom koraku, šta će uraditi policija, koliko krivičnih prijava će uslediti nakon ovoga, šta će biti napisano u policijskim izveštajima“, istakla je Maja Mićić, članica Organizacionog odbora.

„Neće se stati sa celom pričom ni 6. ni 7. oktobra, srčano ću se zalagati za ono što smo govorili prethodnih meseci, a predstavnicima medija poručujem da neće ugasiti kamere 7. oktobra, daćemo im mnogo povoda da njihove kamere i diktafoni ostanu uključeni. Poručila bih građanima, prijateljima, porodici, komšijama – ako ste mislili da se zabrana ticala samo Parade i LGBT zajednice, treba da se zabrinete. Ako niste ni razmišljali o ovoj tematici, treba da se zabrinete još više“, rekla je Mićić.

„Premijer je juče priredio grotesknu predstavu. Pokazalo se koliko su ozbiljne bezbednosne procene o kojima on priča. U blizini Centra za kulturnu dekontaminaciju bilo je pedesetak protivnika izložbe, oko 2.000 policajaca i više od 250 ljudi koji su došli da posete izložbu. Dakle, nikakav veliki bezbednosni rizik, i prirodno je da se zapitamo koliko je ozbiljan rizik o kojem je Dačić govorio u vezi sa Paradom“, rekao je Adorjan Kurucz iz Organizacionog odbora.

„Ostaje problem šta ćemo raditi sa nasiljem koje se akumulira i ostaje nerešeno? Od 2011. do 2012. nije puno urađeno na tom planu, nije zauzet nikakav jasan stav prema homofobičnom nasilju, što nam daje pravo da budemo uporniji, vidljiviji, agresivniji. Ove godine su tenzije u javnosti manje, veliki je pomak kod medija koji više ne izveštavaju samo kad se pominje krv, a imali smo i manje agresivne sagovornike, nije bilo Mladena Obradovića i Miše Vacića“, naveo je Boban Stojanović.

„Mediji svake godine koriste slike iz 2010. godine kao primer pretnje bezbednosti. Svakog oktobra ekstremisti napišu da će nas prebiti i usledi zabrana. Prošle godine su nam bar malo obrazložili bezbednosne pretnje, sad nisu ništa rekli. Ovo je potpuna kapitulacija države. Prajd nije cirkus koji će da ode iz ovog grada, mi smo građani ove države, uvek ćemo biti tu, potpuno je pogrešna pretpostavka vlasti da ćemo odustati posle dve ili tri godine“, naglasio je Goran Miletić.

Članica Organizacionog odbora Bojana Ivković je istakla da Nedelja ponosa protiče vrlo uspešno i da je posećenost dešavanja u okviru manifestacije nadmašila očekivanja organizatora: „Razgovarali smo o raznim temama, od onih šta nama zaista treba od institucija, bezbednosti, coming out-u. Juče smo imali ženski dan, o marginalizaciji žena i lezbejki. Pored nas šestoro, u ovom učestvuje još 150 ljudi. Hvala svim volonterima. Uprkos zabrani šetnje, Nedelja ponosa je uspela.“

Organizatori su naveli da će „Parada ponosa u četiri zida“ biti održana 6. oktobra od 10 časova u sali na I spratu Medija centra.

Peščanik.net, 04.10.2012.

LGBTQIA+