Beograd Prajd poziva predsednika vlade Ivicu Dačića i prvog potpredsednika Aleksandra Vučića da se izjasne povodom pretnji poslanika Dragana Markovića Palme da će Ustav Srbije ponovo biti prekršen zabranom Prajda. Istovremeno, poslanik Marković treba da objasni javnosti kako je moguće da o trošku građana Srbije pravi hotel u Grčkoj u kojoj se godišnje održavaju dve Parade ponosa (Solun i Atina).

Dragan Marković Palma je u emisiji “Veče kod Ivana Ivanovića” na TV Prva, emitovanoj 21. septembra 2012. godine rekao da će Prajd biti otkazan “iz bezbedonosnih razloga”. Beograd Prajd ponovo upozorava javnost da su izjave predstavnika vlasti kojima se sugeriše da je država ta koja može “otkazati Prajd” apsolutna neistina, jer ga ona može samo zabraniti kršeći time sopstveni Ustav, zakone i međunarodne standarde koji je obavezuju. Ovakav stav je jasno zauzeo i Ustavni sud u svojoj odluci iz decembra 2011. godine.

U vreme kada zastrašuje građane Srbije kako bi deca mogla videti učesnike Beograd Prajda, poslanik Dragan Marković o trošku građana Srbije pravi hotel u zemlji (Grčkoj) u kojoj postoji veći stepen slobode za pripadnike LGBT zajednice i u kojoj se bez problema održavaju dve Parade ponosa (Solun i Atina). U istoj emisiji, poslanik Marković pokušava da zastraši građane Srbije scenom ljubljenja dvojice muškaraca, a u isto vreme, u grčkim letovalištima uopšte nije neuobičajeno videti scenu koju Marković pominje.

Obzirom da je Dragan Marković Palma član vladajuće koalicije u Srbiji, predsednik vlade i prvi potpredsednik se moraju jasno ograditi od ovakvih poziva na kršenje Ustava i jasno uputiti poruku građanima da će svi učesnici i gosti biti sigurni i zaštićeni tokom trajanja Beograd Prajda 2012.

Beograd Prajd poziva sve predstavnike vlasti i političkih partija da se uzdrže od govora mržnje i poziva na kršenje zakona i Ustava, bez obzira na to da li podržavaju održavanje Prajda. Iako prihvatamo činjenicu da neki predstavnici vlasti imaju drugačije mišljenje o načinima ostvarivanja ljudskih prava LGBT zajednice, ovo mišljenje se ne može ispoljavati kroz otvorene pozive na mržnju, diskriminaciju, kršenje zakona i međunarodnih standarda koji jasno obavezuju Srbiju.

Beograd Prajd, 23.09.2012.

Peščanik.net, 23.09.2012.

PALMA