Beograd Prajd zahteva od policije da intenzivira istragu, kako bi bili privedeni pravdi napadači na dvojicu mladića u blizini gej kluba u Fruškogorskoj ulici u Beogradu. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da napadači nisu uhapšeni punih deset dana posle napada i pored toga što je policija došla na mesto napada za samo nekoliko minuta, što je pronađeno oruđe kojim je jedan od mladića napadnut i što je napad detaljno opisan. Pozivamo ministra policije da jasno kaže dokle se stiglo sa istragom u ovom slučaju, kao i šta je do sada policija uradila kako bi osigurala bezbednost tokom trajanja Beograd Prajda 2012.

U noći između 7. i 8. septembra 2012. u parku kod Fruškogorske ulice u Beogradu pretučen je gej mladić V.M. (25) od strane nekoliko napadača. Napad se dogodio oko 1.30 časova posle ponoći kada su mladići prolazili kroz park idući ka obližnjem gej klubu kada su iz parka začuli povike “Pederi, pederi!” i ugledali šestoricu mladića koji su potrčali u njihovom pravcu, od kojih jedan sa mesarskim čekićem u ruci. Napadnuti V.M je zadobio kontuziju glave, istegnuće vrata, naprsline na zubima donje vilice, više masnica, podliva, dok je V.D. (23) uspeo da pobegne i obavesti policiju.

Činjenica da napadači i posle 10 dana nisu privedeni pravdi i pored toga što je napad detaljno opisan, što je pronađeno oruđe kojim je izvršen i što postoje svedoci, može navesti građane da zaključe da se napadi na LGBT zajednicu tretiraju kao manje važni ili da policija ne želi da učini sve što je u njenoj moći kako bi se napad rasvetlio. Beograd Prajd je posebno zapanjen činjenicom da su pojedini mediji objavili da “policija zna ko su napadači”, ali da i pored toga niko nije uhapšen.

Beograd Prajd će i ubuduće stalno podsećati javnost na nepostupanje policije u ovom slučaju, a u okviru zahteva koje smo već uputili vlastima u Srbiji očekujemo od policije i tužilaštva da bez odlaganja uhapse i procesuiraju počinioce ovog zločina i da obzirom na brutalnost i motiv, suđenje bude tretirano kao prioritetno od strane pravosuđa.

Od Predsednika Vlade Ivice Dačića i Prvog Potpredsednika Aleksandra Vučića očekujemo da građanima Srbije koji će učestvovati na Beograd Prajdu osiguraju punu bezbednost, imajući u vidu da oni u potpunosti obavezni da bez odlaganja primene mere prema onima koji su pretnja za bezbednost. U skladu sa odlukoma Ustavnog suda Srbije i Evropskog suda za ljudska prava, takve mere nikako ne mogu uključivati zabranu Beograd Prajda.

Imajući u vidu da je u pitanju tipičan zločin iz mržnje, Beograd Prajd još jednom zahteva hitno pokretanje procedure za izmenu Krivičnog zakonika kako bi se u ovom pravnom aktu predvidelo posebno krivično delo zločina iz mržnje, procesuiranje svih onih koji su pretili tokom Prajda 2011 i koji prete tokom priprema Prajda 2012.

 
Beograd prajd, 17.09.2012.

Peščanik.net, 17.09.2012.