Nakon zabrane Beograd Prajda 2011, Organizacioni odbor ove manifestacije posvetio se pripremama za Prajd 2012. Tokom pripremnog perioda pažljivo su analizirane potrebe članova LGBT zajednice i šire javnosti, i nakon detaljne analize kreirana je platforma po kojoj se odvija ovogodišnja Nedelja ponosa (Pride Week).

Program je podeljen u dve velike celine: debatni i kulturni program.

Debatni program će se odvijati svakog dana u Medija centru od 10 ujutru pa do popodnevnih sati. U ovom delu programa predviđene su konferencije za novinare, javne debate, diskusije i radionice na različite teme: od saradnje LGBT zajednice sa institucijama, preko preispitivanja identiteta do analize odnosa religije prema gej zajednici.

Posebno zanimljive sesije biće posvećene odnosu roditelja prema njihovoj gej deci u Srbiji. Na ovom panelu biće predstavljen rad prve grupe za samopodršku koju čine roditelji LGBT dece u Srbiji, a svoja iskustva će predstaviti i roditelji iz Hrvatske.

Važna diskusija vodiće se i o pitanju bezbednosti, koje je jedno od gorućih pitanja unutar LGBT zajednice. Stručnjaci iz oblasti bezbednosti analiziraće trenutno stanje kada je reč o nasilju nad LGBT osobama i posebno će naglasiti značaj uvođenja zločina iz mržnje u Krivični zakon Srbije.

U okviru šire debate o ljudskim pravima u Srbiji danas, biće analiziran položaj žena u našem društvu i vidljivosti njihovih problema nakon višedecenijske borbe za ženska prava. Takođe, biće diskutovano o istim korenima nasilja nad ženama i članovima LGBT zajednice i jačanju koalicija između ženskog i LGBT pokreta u cilju jačanja ljudskih prava.

U kulturnom delu programa biće predstavljen Treći likovni queer salon pod nazivom Telo na margini. Ova izložba otvara pitanje stereotipa prema Prajdu kao javnoj manifestaciji i pretpostavljenih obnaženih tela na njoj. Izložba nastoji da uspostavi odnos tela u odnosu na privatni i javni prostor. Svoje radove izlagaće brojni umetnici aktuelne beogradske i svetske scene: Predrag Pajdić, Jelena Stevin, Danilo Prnjat, Ema Szabó, Veljko Zejak, Darko Stojkov, Marina Marković i Boris Šribar, TKV i grupa autora aktivističkih grafita. Kustos izložbe je Vera Vojvodić.

Poznati kanadski fotograf Draško Bogdanović predstaviće kolekciju fotografija – portreta queer i trans muškaraca kao i autoportreta koji se odnose na sopstveno seksualno oslobađanje i gubljenje nametnute sramote zbog sopstvene seksualnosti.

Jedan od glavnih događaja biće izložba svetski poznate umetnice Elizabet Olson Valin koja će predstaviti svoju izložbu Ecce Homo. Ova izložba je nastala pre više od deset godina i od tada je u neprestanoj žiži javnosti u celom svetu. Na 12 fotografija umetnica preispituje odnos hrišćanstva prema homoseksualnosti kroz centralni lik – Isusa. Naima, Elizabet Olson Valin polazi od činjenice da je Hrist prihvatao i pomagao odbačenima, pa se ona, kao vernica, pita kako je moguće da se danas u ime vere u Hrista vrši nasilje nad LGBT zajednicom. Nakon više od decenije izlaganja, izložba Elizabet Olson Valin u Beogradu je prva u Istočnoj Evropi.

U okviru Nedelje ponosa biće predstavljena i knjiga fotografija autora Predraga Pajdića, trenutno jednog od najaktuelnijih vizuelnih umetnika u svetu. O njegovo knjizi koja će ekskluzivno biti predstavljena u Beogradu nekoliko dana nakon izlaska iz štampe, pored autora govoriće i njegova dugogodišnja prijateljica Bebi Dol.

Posebno zanimljiv događaj biće modna revija na kojoj će više od deset renomiranih dizajnera prikazati majice na kojima su tematizovali reč Ljubav. S obzirom na to da smo poslednjih godina na ulicama Beograda pred Prajd viđali različite majice sa pretećim porukama i likovima optuženih za ratne zločine, Beograd Prajd i beogradski dizajneri daju svoj odgovor tako što sa majica poručuju – ljubav! Autor ovog događaja je poznati stilista Srđan Šveljo.

Kao poseban događaj ističemo Divas Night, revijalni muzički program na kome će pored nekoliko aktuelnih i dobrih pevačica nastupiti i jedna do najvećih muzičkih diva bivše Jugoslavije – Marina Perazić, kojoj je Beograd Prajd ovog leta dodelio titulu Gej disko kraljice. Pored Marine nastupiće i nekoliko mladih, afirmisanih pevačica koje će izvesti poznate gej i disko hitove.

Tokom Nedelje ponosa poznata slikarka Biljana Cincarević će priremati delikatesnu večeru u Kulturnom centru Grad, a planirane su i brojne žurke. O svim detaljima programa mediji će biti obaveštavani svakodnevno. Detaljan program je objavljen na našoj internet stranici.

 
Peščanik.net, 25.09.2012.