Dan pre
jednočinka1

Kabinet premijera Rusije. (Skromno opremljen i uređen sa ukusom. Samo ovlaš pozlaćena karelijska breza i presovana koža. Krokodil. Ili nilski konj.) Za pisaćim stolom na kome je poludragim kamenjem u mozaiku inkrustriran veliki grb Rusije, sedi Vladimir Putin i šrafcigerom vadi komadiće mozaika. Pred njim se već stvorila poveća gomilica raznobojih kamenčića. Naspram njega, uključen televizor. Ide prenos utakmice.

Putin otvara jednu od fijoka i ležernim zamahom ruke smiče u nju gomilu kamenčića sa stola, zatim ubacuje šrafciger i na kraju iz nje izvlači vuvuzelu. Iz sve snage duva u nju.

Iz zvučnika se čuje glas njegovog pomoćnika: „Da Vladimire Vladimiroviču…“

Putin: Gref još uvek čuči u čekaonici?

Glas iz zvučnika: Da Vladimire Vladimiroviču…

Putin: Puštaj…

Glas iz zvučnika: Da Vladimire Vladimiroviču…

Kroz otškrinuta masivna hrastova vrata provlači se German Gref. (Roze košulja, lila kravata i kožne cipele. Krokodil. Ili nilski konj.) Sitnim koracima i polako, Gref se približava stolu. Dugo i polako. Pet minuta. A onda, zamire. Putin ga najzad primećuje, podiže svoj pogled na činovnika i, pokazujući mu vuvuzelu, govori: „Reci, zar nije super ovo sviralo… Poslao mi ga Romka (Roman Abramovič) sa svetskog prvenstva… Iz Južne Afrike… Čudo od čoveka… Navalio da ide, pa da ide… Ne mrzi ga… No dobro… A ti, šta si hteo?“

Gref: Vladimire Vladimiroviču, ja sutra moram da idem na sud… Onaj, Hamovničeski…

Putin: (prekida ga u pola rečenice) Slušaj Oskarič, već odavno hoću nešto da te pitam… Tvoje ime… Kako se pravilno izgovara? S akcentom na GErman ili na GermAn?

Gref: GErman, Vladimire Vladimiroviču…

Putin: E baš mi je žao. Meni se mnogo više sviđa GermAn… A prezime?

Gref u nedoumici gleda u Putina. Putin počinje glasno da se smeje. Gref takođe počinje glasno da se smeje. Putin prestaje da se smeje. Gref takođe prestaje da se smeje.

Putin: Pa dobro, i šta? Idi brate u taj Hamovničeski sud… A kad smo već kod suda, zašto si uopšte pristao na to?

Gref: Pa, poziv… Vladimire Vladimiroviču!? Dobio sam poziv… Znate Vladimire Vladimiroviču, to je sudski poziv… Kako da ne idem?

Putin: A jesi li ti razmišljao o tome kako to da se sudija saglasio sa zahtevima odbrane i odlučio da tebe i Hristijenka pozove na sud, a da se, što se mene, Sečina i Kudrina tiče, na tako nešto nije saglasio?

Gref: Razmišljao sam Vladimire Vladimiroviču… Razmišljao.

Putin: I do kojih zaključaka si došao?

Gref: Ne baš utešnih Vladimire Vladimiroviču…

Putin:(namršteno) Oskarič, oduvek sam te smatrao za pametog čoveka… Šta ti je? Što si tako ubledeo?… Još ćeš mi se i unerediti ovde… Nego hajde, brže pređi na stvar…

Gref: Evo šta ja mislim Vladimire Vladimiroviču. Mislim da malo šta zavisi od toga šta ću ja reći na sudu… Mislim, u smislu rezultata….

Putin: To je tačno… Veoma malo…

Gref:(vidno ohrabren) Da. Tako i ja mislim. I s tačke gledišta opštih interesa, naše, takoreći kolektivne strategije, imajući u vidu složenu spoljnopolitičku situaciju i veliko interesovanje javnosti, verovatno bi u ovom slučaju bilo najbolje da ja ne gubim svoj obraz…

Putin:(zapanjeno se dižući od stola) Svoj šta!? Kako to misliš bilo bi najbolje?

Gref:(nervozno, a lice mu svo u pečatima) Pa mislim… u smislu ja na sudu baš i ne moram da im govorim o tome da sam video kako su oni ukrali 350 miliona tona nafte.

Putin: Pa jesi li video?

Gref: (obhrvan užasom, skoro nečujno) U kom smislu?

Putin: Najprostijem brate. Jesi li video ili nisi?

Gref: (jedva cedeći reči) Vladimire Vladimiroviču, ovoga momenta ja nisam spreman da na to pitanje dam jednosmislen odgovor…

Putin: A zašto? Je li bila noć? Ili ne možeš da se setiš?

Gref: (spuštene glave) Više se ne sećam… A bila je i noć…

Putin: (smeškajući se) Ma hajde dobro. Nemoj se više mučiti. Sutra na sudu možeš da govoriš šta god hoćeš. Samo ti jedno savetujem. Nemoj da govoriš da je 350 miliona tona nafte ukrao Sečin. Bojim se da bi to Igora jako uvredilo… A sad idi… Slobodan si…

Gref: (ide unatraške prema vratima i neprestano se klanja) Ma otkud vam to Vladimire Vladimiroviču… Ni na kraj pameti mi tako nešto nije padalo… Samo sam pomislio da s tačke gledišta opštih interesa…

Putin: Dobro, dobro… Idi više…

Gref se ponovo provlači kroz jedva odškrinuta vrata i tiho ih za sobom zatvara. Putin uzima u ruku vuvuzelu i ponovo svom silinom duva u nju.

Glas iz zvučnika: Da Vladimire Vladimiroviču…

Putin: A Hristijenko, šta je s njim? On izgleda nije ni dolazio?

Glas iz zvučnika: Nije Vladimire Vladimiroviču…On će verovatno tek sutra doći… Njemu je poslat poziv tek za prekosutra… Taman će imati dovoljno vremena da vidi muke Grefove…

Putin: A, da…

Putin otvara fijoku, uzima iz nje šrafciger i ponovo se baca na mozaik.

Ежедневный Журнал, 24.06.2010.

Prevod sa ruskog Haim Moreno

Peščanik.net, 29.06.2010.


________________

 1. Umesto fusnota
  – Hamovničeski sud u Moskvi je sud u kome se vodi drugi po redu proces protiv bivšeg predsednika JUKOS-a Mihajla Hodorkovskog i bivšeg predsednika banke MENTEP Platona Lebedjeva, ovoga puta za krađu 350 miliona tona (!) nafte.
  – German Oskarovič Gref , od 2000. do 2007. ministar za ekonomski razvoj i trgovinu RF. Danas, predsednik državne Zberbanke Rusije, najvećeg bankarskog sistema u zemlji.
  – Viktor Borisovič Hristijenko, državni činovnik koji je od 1997. pa sve do danas, zauzimao važna mesta u državnom aparatu i vladi. Od 2004. do 2008. ministar industrije i energetike RF. Danas, član vladine komisije za ekonomski razvoj i integracije.
  – Igor Ivanovič Sečin, od 1999. zamenik rukovodioca u administraciji predsednika RF Vladimira Putina. Danas jedan od zamenika predsednika vlade RF i predsednik saveta direktora kompanije Rosneft.
  – Aleksej Leonidovič Kudrin, od 2000. do 2008. ministar finansija RF. Danas jedan od zamenika predsednika vlade RF i član vladine komisije za ekonomski razvoj i integracije.