Fotografije čitateljki, Snežana Malić
Fotografije čitateljki, Snežana Malić

Nad Kremljem pršti vatromet, a unutar zidina se toči šampanjac uz glasnu muziku i zvonki ženski smeh. U toku je veliko slavlje, praznik koji će vremenom postati državni i koji će se svake godine burno slaviti. Predsednik SAD Obama će se sastati s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. To što su ruski spoljnopolitički činovnici poslednjih dana svakodnevno nagoveštavali, to zbog čega se ograničeni ruski vojni kontingent neočekivano pojavio u dalekoj Siriji, najzad se i dogodilo. Amerikanci su popustili! Nije li to naša grandiozna pobeda?!

O čemu Obama može da razgovara s Putinom je manje-više jasno. Predsednik SAD će se truditi da shvati prave namere Rusije u konfliktu na Bliskom istoku. Ali teško da će u tome uspeti. Teško je očekivati da će Vladimir Putin otvoriti dušu i američkom lideru pošteno priznati da ga je apsolutno baš briga za Siriju, sve đuture s Asadom, pobunjenicima i Isis-om. Postoji samo jedan razlog zbog kojeg je on celu ovu gužvu i započeo: da se vrati na veliku scenu međunarodne politike, da se ponovo nađe u društvu lidera vodećih država sveta, da bude među onima koji rešavaju globalne probleme i da ponovo oseti da i od njega nešto važno zavisi.

O čemu će Putin razgovarati sa Obamom je takođe sasvim očigledno. Počeće da trguje Bašarom Asadom. A kada se ima u vidu ceo kompleks problema u vezi sa novim velikim ratom na Bliskom istoku, od izbeglica koje prete da preplave Evropu, do Isis-a sa kojim Koalicija očigledno ne može da izađe na kraj – naš je Bašar i te kako kurentna roba.

Stejt department tvrdi da će glavna tema razgovora među liderima biti situacija u Ukrajini. A Putinov pres-sekretar Dmitrij Peskov nas pak uverava da će se pre svega razgovarati o Siriji, a „ako za to ostane malo vremena“, možda će reč dve prozboriti i o Ukrajini. Ali on ne deluje mnogo ubedljivo.

Kako sam ga ja razumeo, Putin će Obami predložiti sledeće: mi ćemo u opštim crtama ispunjavati Dogovore iz Minska, konzerviraćemo konflikt oko Donjecke i Luganske narodne republike u Ukrajini, a vi zaboravite Krim i potrudite se oko toga da nas polako ponovo prime u porodicu velikih naroda sveta. Za uzvrat, mi ćemo početi da se s vama dogovaramo oko budućih poteza na Bliskom istoku: Asada ćemo vam predati sa sve mašnicom i još vam pomoći da uništite Isis.

Po meni, tako izgleda plan koji je Putin već spakovao u putnu torbu. Kako će na taj plan reagovati Obama? Sumnjam da će biti oduševljen. Saznaćemo za dva dana.

Ежедневный журнал, 25.09.2015.

Prevod s ruskog Haim Moreno

Peščanik.net, 27.09.2015.

Srodni linkovi:

Aleksandar Goljc – Putinova strategija i Pauelova doktrina

Ежедневный журнал – Nedelja bezumlja

Aleksandar Goljc – Novi rat Okeanije

Julija Latinjina – Opet smo namagarčeni

Ежедневный журнал – Rusija se upliće u još jedan rat

Ежедневный журнал – Rekviziteri

Jakob Augstein – Džudo

Seumas Milne – ISIS i mirovni proces

Radio Eho Moskve – Da li ćemo se zaglibiti i u Siriji

IZBEGLICE, MIGRANTI