Fotografije čitalaca, Goran Fejić
Fotografije čitalaca, Goran Fejić

Vesti koje su najavile početak 2016. i koje su nas kao iz zasede zaskočile posle novogodišnjih praznika, za ekonomiju Rusije nisu nimalo ohrabrujuće. Svetske cene energenata, naših osnovnih izvoznih proizvoda, strmoglavo nastavljaju da padaju, a da se kraj tog procesa i dalje ne nazire. Berzanskim izveštajima o neverovatnoj ceni nafte koja se, evo, već spustila na samo 30 dolara za barel, poslednji događaji na tržištu gasa ne dodaju nimalo optimizma.

Pre samo par godina, teza o tome da je Ukrajina zauvek osuđena na ruski gas izgledala je apsolutno neoborivo. Sa ovom tezom su se, uz par zanemarivih nijansi, slagali praktično svi ekonomisti, uključujući i ukrajinske. Retki glasovi onih koji su govorili da pod određenim uslovima to baš i ne mora biti tako, tonuli su u moru kategoričkih prigovora. Njihova su se mišljenja smatrala marginalnim, isključivo politički motivisanim, sve u svemu, gledištima koja ne zaslužuju pažnju.

Ali baš to se dogodilo. Desetog januara ove godine, premijer Ukrajine Arsenije Jacenjuk izjavio je da njegova zemlja nema nameru da uvozi ruski gas po ceni od 212 dolara za hiljadu kubika. Predložena cena nije ekonomski opravdana – napomenuo je on. U ukrajinskim rezervoarima je danas uskladišteno preko 14 milijardi kubnih metara gasa (što za dve milijarde premašuje rezerve prošlogodišnje grejne sezone), a ako zatreba, gas se u Evropi može kupiti i jeftinije, na primer po 200 dolara za hiljadu kubika. Imajući u vidu to da su prošlogodišnje reverzibilne isporuke evropskog gasa u Ukrajinu više nego udvostručene, njegova izjava očigledno nije tek pucanj u prazno. Ovome treba dodati još i to da cenu od 212 dolara koju je početkom godine predložio lično Dmitrij Medvedev, ruska strana smatra kompromisnom. Nema tome ni mesec dana kako je Gasprom zvanično najavljivao da Rusija neće prodavati gas Ukrajini ispod 230 dolara za hiljadu kubnih metara. A danas ga Ukrajina neće ni po 212.

Lošu situaciju u kojoj se Gasprom našao dodatno otežava i to što je krajem prošle godine ukrajinska strana najavila korenite promene u politici cena za tranzit ruskog gasa u Evropu. Do sada su cenu za tranzit ugovarali Gasprom i ukrajinski Naftogas, a od ove godine će se po odluci ukrajinske vlade time baviti specijalna nacionalna komisija. Sudeći po izjavama nekih članova ove komisije, cena za tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu će se u nastupajućoj godini povećati otprilike pet puta.

Zasada je teško predvideti kakvu gasnu politiku će ove godine voditi ruska strana. Mnogi eksperti pretpostavljaju da Gasprom više nema mogućnosti da sam predloži nove popuste u ceni. Drugim rečima, prema onome što danas znamo, uopštena kratka prognoza bi bila: Ukrajina će 2016. ipak kupovati gas od Rusije, ali po ceni ne višoj od 200 dolara za hiljadu kubika.

Ежедневный журнал, 11.01.2016.

Prevod s ruskog Haim Moreno

Peščanik.net, 15.01.2016.

UKRAJINA