Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

Pogrešno se smatra da siledžije ne vole dijalog. Naprotiv, siledžije preferiraju rešavanje konflikta upravo kroz dijalog. Na primer, siledžija kaže: „E, daj mi malo sat da nosim, vratiću ti sutra“. Žrtva, šta će, kaže – „Dobro, uzmi“. Eto, pa zar nije to jedan baš fin dijalog, vidiš kako smo se lepo dogovorili, kao ljudi. Pa bolje tako, nego silom, zar ne?

Ili – „Šta me gledaš?“, pita siledžija. „Ne gledam te“, kaže žrtva. „A ne gledaš me? Ružan sam ti?“ „Ne, ne, taman posla“, uplašeno će žrtva. „Hehe, ma šalim se“, duhovito će siledžija, „mi smo, bre, drugari. Ako te neko dira, meni da kažeš!“ Još jedan lep primer dijaloga.

Sasvim nevezano za prethodna razmatranja, Grupa za slobodu medija je bila na razgovoru sa premijerkom. Dijalog je, kako su saopštili iz Vlade, protekao u konstruktivnoj atmosferi, a nakon njegovog završetka, premijerka je izjavila – „Koliko oni misle da atmosfera nije dobra za medije, toliko ja mislim da nije jednako dobra za ljude koji pokušavaju da vode ovu državu“, a dan kasnije, dodala, „Dogovorili smo se da razgovaramo o tome zašto se ne slažemo i da stavove makar malo približimo“.

Opet, sasvim nevezano, Prvo osnovno javno tužilaštvo juče je odbacilo krivične prijave novinara napadnutih ispred Doma Narodne skupštine na dan inauguracije predsednika Republike Srbije. Ovo tužilaštvo je zaključilo da je ono što je novinarima izgledalo kao napad, zapravo bilo zaštita – tzv. napadači su novinare zapravo štitili od moguće nasilne reakcije učesnika skupa, opravdano iritiranih novinarskim provokacijama. Ovako tužilaštvo:

„Iz izjava građana svedoka koji su 31.05.2017. godine bili ispred Doma Narodne skupštine kako bi prisustvovali svečanom polaganju zakletve novog predsednika Republike Aleksandra Vučića, proizilazi da su tom prilikom videli događaje koji su se desili, te su svi izjavili da bi došlo do mnogo većih incidenata i ‘linča’, samim tim i težeg povređivanja učesnika skupa, da ovi novinari, kao i neki građani nisu izvedeni iz mase, a da su se pritom lica koja su učestovala u tome, ponašala pristojno, da nikome nisu pretili, da su upućivali molbe da se prestane sa provokacijama i slično.“

Drugim rečima, i ovaj put je sve moglo da se reši dijalogom, tzv. napadači su kumili i molili novinare da prestanu da provociraju, ali ovi ni da čuju za dijalog, nego provociraj, pa provociraj. Srećom, pa se sve ipak dobro završilo i nasilje je izbegnuto pravovremenom i nenasilnom reakcijom tzv. napadača, a zapravo – spasitelja.

U međuvremenu, premijerkin mentor je posetio Tehničku školu u Aranđelovcu i tom prilikom se osvrnuo na slučaj vršnjačkog nasilja koji se nedavno odigrao u ovoj školi:

„Ponekad nije ni loše da vidimo koliko nas to pogodi i kako to stvarno izgleda, a užasno je onome kome se to dogodi. I zato, nije loše u smislu prevencije za buduća vremena i izvlačenja znanja i saznanja iz kazni za one koji su u tome učestvovali, kako tako nešto ne sme da se ponovi u budućnosti… To se dešava inače u gotovo svakoj školi. To se dešava u tim generacijama. To se dešavalo svakome od vas, svakome od nas, nikakve tu prevelike razlike nema. Ali ima jedna stvar koja je na kraju krajeva dobra, što je nekada to ogoljeno, pa onda možemo bar da reagujemo, onda možemo bar da pokažemo da se sa tim ne slažemo. I kada to naiđe na jasnu osudu društva, onda će teže neko sledeći put da učestvuje u takvom nasilju. Tako da, mislim da smo u tom smislu, jednu sitnicu danas uradili.“

Nasilje prema novinarima premijerkin mentor ovaj put nije pominjao, ali zaključke možemo izvući i sami – takvo nasilje se dešava stalno, a samo se ponekad ogoli, na primer tako što se objave snimci stranačkih gorila kako dave i sputavaju novinare. To je dobro, jer onda možemo izvući pouke iz kazni za one koji su u tome učestvovali i možemo obeshrabriti takvo nasilje u budućnosti, jasnom društvenom osudom u konkretnom slučaju. Pošto u slučaju novinara napadnutih na inauguraciji nije bilo ni kazne ni društvene osude, jasno je i koju pouku iz toga treba da izvučemo. A ako novinare ubuduće neko dira – neka se slobodno jave premijerki ili njenom mentoru.

Peščanik.net, 18.11.2017.