U Strazburu je 14. jula ove godine konstituisan novi Evropski parlament. Za predsednika Parlamenta izabran je Ježi Buzek, nekadašnji poljski premijer, član konzervativno-demohrišćanske Evropske narodne partije.

Pre toga konstituisane su poslaničke grupe, među kojima su tri vodeće konzervativno-demohrišćanska, socijaldemokratska i liberalno-demokratska grupa. Ove tri grupe zajedno osvojile su 533 od 736 mesta u Parlamentu, odnosno 72,4%. Uprkos tome što su tri najveće grupe evropskih partija zadržale izrazitu dominaciju u Evropskom parlamentu, senzacionalna vest evropskih izbora 2009. godine bila je pad podrške ovom bloku partija za 4,6% i jačanje uticaja naglašeno desnih pokreta i partija u Evropi, uključujući i evroskeptike i stranke radikalne desnice. Ove formacije ostvarile su značajan skok u odnosu na prethodne izbore osvojivši zajedno 113 od 736 mesta ili 15,4%.

Blagi rast desnih pokreta i evroskeptika izazvao je neproporcionalni strah od narastajućeg nacionalizma, šovinizma, ekstremizma i rasizma u Evropi. U medijima, stranim i domaćim, plasirana je informacija da su rezultati izbora za Evropski parlament indikator narastajuće diskriminacije i stvorena je slika da nestaju evropske vrednosti koje bi trebalo da budu uzor i inspiracija ostatku sveta.

Realnost je ipak drugačija – zbir svih naglašenih desničara, evroskeptika, uključujući i britanske konzervativce, koji do sada nisu pripadali ovom krugu, tek je za 3,2% veći u odnosu na prethodne izbore. To nije rezultat koji odgovara senzacionalističkom tonu o urušavanju evropskih vrednosti. Vrag se pravi većim nego što stvarno jeste, a iza mnogih zluradih komentara naslućuje se jeftina antievropska retorika kojom su nam godinama punili uši.

 
Blic, 22.07.2009.

Peščanik.net, 22.07.2009.