zarđala satelitska antena

Foto: Predrag Trokicić

Nakon intervjua za Dojče vele, koji je prošao onako kako je prošao, premijerka Srbije dala je još jedan intervju, ovaj put za američku TV stanicu CNN. Za razliku od Tima Sebastijana koji je premijerku propitao o spornim i problematičnim temama poput Kosova, Srebrenice i slobode medija u Srbiji, CNN-ov novinar Farid Zakarija odlučio se za znatno nežniji pristup – toliko nežan da bi se moglo pomisliti da uopšte i nije u pitanju intervju, već plaćeni termin Vlade Srbije.

Od svih tema vezanih za Srbiju Zakariju je najviše zanimalo to što Srbija ima tako mnogo žena na najvišim političkim funkcijama (pored premijerke, pomenute su još i predsednica skupštine, guvernerka Narodne banke Srbije i potpredsednica Vlade), iako je poznato da je u pitanju „konzervativna pravoslavna zemlja“. Tako je, slaže se premijerka, Srbija krupnim koracima grabi u budućnost, pre svega zahvaljujući politici koja promoviše rodnu ravnopravnost i ekonomski napredak zemlje.

Na zabrinuto pitanje novinara da li je teško biti gej žena na premijerskom mestu u jednoj takvoj zemlji premijerka će se požaliti – teško je, naravno, svašta joj pišu na tviteru, ali ona nikoga ne blokira, jer joj je stalo do transparentnosti. Kako izdržava toliko pritisak? Samo zahvaljujući predsedniku bez čije podrške se nikada ne bi našla na mestu na kojem je danas (u pozadini idu slike premijerke sa njenim mentorom). Hvala, Ana, ne, hvala tebi, Faride. Kraj intervjua.

Da je Srbija još 1982. bila deo države koja je imala premijerku Zakariji očigledno nije poznato, ili ga ne zanima, ili se naprosto ne uklapa u narativ koji je odlučio da promoviše – onaj o hrabroj reformističkoj vlasti koja se smelo suočava sa svojim zaostalim narodom, nezadrživo srljajući u progres. Zakarija se nije naročito zainteresovao ni za profile istaknutih političarki o kojima je tako razneženo govorio. Nije ga zanimala politička prošlost predsednice skupštine, niti optužbe za plagiranje doktorata upućivane na adresu guvernerke Narodne banke (ovo poslednje je, doduše, donekle razumljivo – i sam Zakarija je pre nekoliko godina bio uhvaćen u plagiranju tuđih tekstova). Nije mu palo na pamet ni da permijerku priupita o diplomatskom sukobu oko pristupanja Kosova Interpolu koji je u trenutku intervjuisanja uveliko trajao. Nije našao za shodno ni da, svega nekoliko dana nakon skandaloznih premijerkinih izjava o genocidu u Srebrenici, makar pomene temu odnosa Vlade Srbije prema ratnim zločinima iz nedavne prošlosti. O slobodi medija, naravno, ni reči – premijerka nikoga ne blokira na tviteru, ima li boljeg argumenta za transparentnost rada vlade? Nije bilo pomena ni o političkoj prošlosti premijerkinog mentora – gledateljka bi mogla pomisliti da je on na čelo Srbije došao sa neke druge planete sa isključivim zadatkom promovisanja rodne ravnopravnosti.

Zanimljivo bi bilo zamisliti kako bi izgledao Zakarijin intervju sa, na primer, Trampovom savetnicom Kelien Konvej. Jedna žena na tako odgovornom mestu, nije li to divno? Pa još u jednoj tako konzervativnoj zemlji kao što je Amerika… Jeste, rekla bi Konvej, ali to nije sve, imamo i ministarku obrazovanja Betsi DeVos, i portparolku Saru Sanders. Svega toga, međutim, ne bi bilo da nije bilo snažne podrške predsednika Donalda Trampa rodnoj ravnopravnosti.

Da li vam je teško? Naravno, izloženi smo brojnim napadima, ali – transparentnost iznad svega – predsednik još nikoga nije blokirao na tviteru. Najveće muke, međutim, imamo sa jednom televizijom poznatom po promovisanju lažnih vesti – zamislite, njihov novinar je čak fizički napao jednu službenicu Bele kuće! Ne znam da li ste čuli za ovu televiziju – njeno ime je CNN.

Peščanik.net, 24.11.2018.