Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Jezivo je što fašistička banda može neometano da uzima zakon u svoje ruke , pa čak i da se time nekažnjeno i javno hvali. Jezivo je što su žrtve ovog fašističkog vigilantizma pripadnici najranjivije i najdiskriminisanije manjinske grupe. Jezivo je što fašistička banda ima jasnu i neskrivenu podršku režima. Jezivo je i to što, uprkos svemu tome, ova banda skuplja „lajkove“ i „šerove“ diljem interneta, jer navodno brani kuce i mace („Fašizam ti stiže kao prijatelj./ On će ti povratiti čast, /učiniće te ponosnim, /sačuvaće ti kuću, /daće ti posao, /očistiće ti kraj…“).

Najjezivije je, međutim, nešto drugo. Najjezivije je to što fašistička banda svoje rasističko nasilje naziva „edukacijom“. I zaista, ako je ono što smo gledali u skupštini i što svakodnevno gledamo na režimskim televizijama „dijalog“, zašto fašistički teror ne bi mogao biti „edukacija“? I fašistička banda je shvatila da je ključ u imenu – u naprednjačkoj Srbiji koja nezadrživo srlja u Evropu sve je dozvoljeno, samo ako ga imenuješ prikladnim terminom iz NVO rečnika opštih mesta. Ako maltretiraš Rome, reci da sprovodiš „edukaciju“, ako gaziš kritičare, reci da je u pitanju „dijalog“, ako uvodiš jeftin dečiji rad, ti ga nazovi „dualnim obrazovanjem“, ako eksploatišeš radnike, a ti reci da je u pitanju stvaranje „povoljnog privrednog ambijenta“.

Scene ove fašističke „edukacije“ zastrašujuće podsećaju na scene kojih se svi sećamo iz detinjstva. Kao da ovi banditi iz sećanja prizivaju sve autoritete koji su ih ikada u detinjstvu ponižavali i „edukovali“ posramljivanjem i kažnjavanjem. I ove „edukatore“ je neko „edukovao“ i oni se danas ponašaju u skladu sa lekcijama kojima su ih naučili. Gledajući ove jezive scene gledamo sliku hijerarhijskog društva, u kojem se obrazovanjem smatra uvođenje u poredak u kojem svako maltretira slabijeg od sebe i trpi maltretman onog jačeg – društva u koje se inicira ponižavanjem i nasiljem.

Kome je namenjena ova „edukacija“? Koga „edukuje“ fašistička banda? Ne samo, a možda ne ni primarno, žrtvu koju neposredno ponižava na ovom odvratnom snimku. Da je tako, snimak ne bismo ni videli. Ova „edukacija“ je namenjena svim pripadnicima romske manjine, ali isto tako i svim građanima Srbije. Lekcija glasi: „ako ne budete dobri, ako se ne edukujete“, fašistička banda će vam oduzeti i ono malo što imate. Vreme šargarepa je prošlo, od sada će raditi štap.

Drugo, ali ne i manje važno, ova „edukacija“ je namenjena fašističkim bandama širom Srbije, onima koje su nekada harale susednim državama kao psi rata tadašnjeg ratobornog nacionalističkog režima, a kasnije razbijale Beograd u pokušaju da zaustave Paradu ponosa. Pošto je novi režim (kako nas državni zvaničnici svakodnevno iznova uveravaju) odlučan u nameri da ne skrene sa evropskog puta, kao da je ponestalo žrtvenih jaraca kojima se ove bande hrane – u rat se ne može ići, Povorka ponosa se ne sme dirati, a bande su besne kada su gladne i njihovi poslodavci ih s vremena na vreme moraju nahraniti. Ovim snimkom one se „edukuju“ o tome ko se ima smatrati dopuštenim neprijateljem i na kome se smeju iskaljivati fašistički besovi. Sasvim u skladu sa procesom evropskih, a naročito srednjoevropskih integracija, u pitanju su Romi. U Orbanovoj Mađarskoj već godinama postoje paradržavne milicije koje se obračunavaju sa „romskim kriminalom“, a na istom putu se, sada to jasno vidimo, danas nalazi i Srbija.

Peščanik.net, 16.09.2019.