Ovo je istorijski događaj. Juče je po prvi put u posleratnoj istoriji novinarstva u Nemačkoj jedan list proglasio bankrot – Frankfurter Rundschau. Gubici su očigledno bili previsoki, a čak ni moćna izdavačka kuća DuMunt Schauberg više nije mogla da priušti finansiranje jedne od svojih ćerki firmi.

Ovo je veliki udarac za zemlju kao što je Nemačka, koja se do sada mogla pohvaliti raznolikošću svojih medija, što je još jedan dokaz da je novinarska branša širom sveta pod velikim pritiskom. U SAD je pojava izumiranja novina već nešto uobičajeno. Razlozi su pad tiraža, ali pre svega smanjeni prihodi od reklama. Ovo za nas iz TAZ-a ne predstavlja veliki problem, jer smo navikli da opstajemo bez reklama.

Uzroci propasti nekada ponosnih levo-liberalnih novina, kao što je Frankfurter Rundschau, primetni su već duže vreme. Odgovorni su propustili priliku da modernizuju list. Frankfurter Runschau bio je sinonim za okorelo sindikalno novinarstvo, nesklono debati i bez savremene koncepcije. To nije promenila ni fuzija ovog lista sa Berliner Zeitungom.

Pokušaj da se ovaj nedostatak nadomesti uvođenjem manjeg tabloidnog formata bio je neuspešan. U stručnim krugovima ovaj pokušaj je hvaljen kao mogućnost spasa novinarskog zanata, ali se na kraju pretvorio u svoju suprotnost. Novim formatom iz 2007. FR je napustio status ozbiljnih i kvalitetnih novina. Opširne analize, koje su FR učinile toliko popularnim, žrtvovane su zbog tabloidnog novinarstva kratkog daha.

Ali i drugi ozbiljni listovi se bore za opstanak. Jedno od ključnih pitanja je da li se uvreženo mišljenje da je na internetu sve besplatno može promeniti. Da li su ljudi spremni da izdvoje nešto novca za kvalitetno novinarstvo. Utorak je bio loš dan za našu demokratiju, koja živi i od zaštite koju joj pruža kritičko novinarstvo. Frankfurter Rundschau su prve kvalitetne novine koje su proglasile bankrot, ali verovatno neće biti poslednje.

Ines Pohl, TAZ, 13.11.2012.

Izbor i prevod Miroslav Marković

Peščanik.net, 14.11.2012.

SLOBODA MEDIJA, SLOBODA GOVORA