napuštena kuća

Foto: Predrag Trokicić

Kako je samo napeto. Evo nam subote pred vratima, a mi ne znamo hoće li Vučić na put ili neće. Prvo je bilo da hoće, a sad je kao da – neće. Pale su i naredbe: bez komunikacije sa kosovskom policijom, KFOR-om, kosovskim i međunarodnim predstavnicima, a u vezi sa njegovom posetom, naložio je on.

A tako smo se nadali. Trebalo je da u subotu i nedelju konačno čujemo plan za rešenje takozvanog kosovskog pitanja. I to na Gazivodama, na narodnom skupu, baš kao da je 19. vek i stvari se rešavaju na livadi. I sad mu neko ne da da stigne do Gazivoda, a on još ne otkriva da li se tako odlaže i predstavljanje rešenja.

Strepimo. Šta će biti? Padaju naredbe. Dobro, znamo, na čelu domaće BIA i policije su sve sami provereni i poslušni ljudi, izvršiće oni naredbu. Dobro, znamo i to, sve i ako ode, baš kao i da ne ode, sve će ostati isto. Kako su živeli pre njegovog odlaska, tako će – jednako loše – ljudi na Kosovu živeti i posle, bez obzira na to da li je on posetio ili nije Gazivode.

Isto važi i za žitelje Srbije. I zašto onda drama? Zašto su to udarne vesti? Vučić će na put, ili neće – udarna vest. Vučić će dati rešenje, ili neće – udarna vest. Mora biti da se zajedno sa Vučićem zabavlja i režim na Kosovu. Biće da su i tamo to udarne vesti.

Hajde da zamislimo: Vučić otišao na Gazivode i održao govor na Gazivodama.

Ili: Vučić nije otišao na Gazivode i nije održao govor na Gazivodama.

I sad mali skok u prošlost:

Milošević održao govor na Gazimestanu.

I alternativno: Milošević nije održao govor na Gazimestanu.

Samo u toj alternativnoj verziji, Gazivode bi možda danas imale smisla, mada teško – sa ovakvim glavnim akterom. Ali, Gazimestan se, nažalost, dogodio, i tako obesmislio Gazivode. Drugim rečima, Gazimestan je zaista bio (loša) vest. Gazivode su samo odjeci i reagovanja. Dakle, svejedno je gde će Vučić gaziti za vikend.

Peščanik.net, 07.09.2018.

Srodni link: Ljubodrag Stojadinović – Po čemu je Musa jači od Marka

TEMA – KOSOVO


The following two tabs change content below.
Dejan Ilić
Dejan Ilić (1965, Zemun), urednik izdavačke kuće FABRIKA KNJIGA i časopisa REČ. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, magistrirao na Programu za studije roda i kulture na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti i doktorirao na istom univerzitetu na Odseku za rodne studije. Objavio je zbirke eseja „Osam i po ogleda iz razumevanja“ (2008), „Tranziciona pravda i tumačenje književnosti: srpski primer“ (2011), „Škola za 'petparačke' priče: predlozi za drugačiji kurikulum“ (2016), „Dva lica patriotizma“ (2016), „Fantastična škola“ (2020) i „Srbija u kontinuitetu“ (2020).
Dejan Ilić

Latest posts by Dejan Ilić (see all)