God bless America
Raša Todosijević,(koregirano) final corrections
Beograd, 04. 07. 2010.

 
Gospodin i gospođa Anderson se voze iznajmljenim drvenim čamcem po jednom pustom jezercetu. Jezero je obrubljeno svakojakim vodenim biljem koje je dobro zagazilo u plićak, zatim niskom travom a onda, četiri-pet koraka dalje, gotovo neprozirna hrastova šuma. Naokolo vlada praiskonska letnja tišina. Gospodin Anderson, Bob Anderson, lenjo poteže vesla, pogledom prati let usamljene ptice, i, lepe li sreće, on nigde ne žuri. Da se Robert pita on bi najradije da peca, da zabacuje varalicu sred ove umirujuće čarolije ali Mej prezire taj, kako ona obično ume da kaže, „dozlaboga dosadan sport“. Njegova draga Mej sedi na pramcu. Mej u levoj ruci drži roze suncobran koji su usput kupili na benzinskoj pumpi a drugom rukom bajagi vesla kroz bistru vodu. Mej je malčice bucmasta ženica; ima izrazito svetlu put, velike zelene oči, gustu zlatkastu kosu i mogla bi biti privlačna, pa čak i lepa da nije onih tamno riđih i strogih mal’ ne muških obrva koje je nasledila od nekog rutavog irskog pretka. Ako bi trebalo da se pogađa svako bi smesta ustvrdio da ona nema više od 45 godina mada stvari ipak stoje nešto drugačije, dosta drugačije. Roze suncobran njenoj pojavi daje zasenčeno topli crvenkasti ton i naspram zelene šumske tame Mej izgleda veoma ljupko.

Njena frizerka Kristina, koja je, udavši se za izvesnog Travisa, naprosto nestala iz njihovog kraja, često joj je zanovetala i prijateljski je ubeđivala da trimuje ili makar posvetli obrve. Mej nije htela ni da čuje za tako nešto. Travis se u frizerskom salonu predstavljao kao glavni doktor u veterinarskoj bolnici ali je Mej sumnjala u to njegovo prostačko hvaljekanje. On je njoj ličio na serijskog ubicu. Čak ni u najluđem snu niko ne bi mogao zamisliti da će se lepršava Kristina smrtno zacopati u tu mračnu spodobu besnog pogleda i vampirskih manira. Pljunuti grof Drakula.

Nekoliko meseci kasnije Kristina se iznenada pojavila živa, zdrava i lepša no ikad. Frizerkama je trijumfalno objavila da je postala udovica. Naglasila je da više neće morati da rinta niti da sluša baljezganja dupeglavih žena jer joj je njen Travis u nasledstvo ostavio kuću punu dragocenih stvari i poveći račun u banci. Eto, lakonski rečeno: Bože blagoslovi Ameriku!

 
Peščanik.net, 06.09.2010.