Raša Todosijević

Raša Todosijević

Prvi čovek koji je sleteo na Mesec bio je Vladimir Vladimirovič Putin. On je to uradio u američkom kosmičkom skafanderu da ga niko ne bi prepoznao. Putin je plakao dok je na tlo mrtvog Zemljinog satelita postavljao američku zastavu. Građanima Sjedinjenih Američkih Država je sada mnogo krivo zato što su Rusi prvi sleteli na Mesec. Broje dolare, piju hladnu Koka Kolu i gore od besa. Uzgred, a pitanje je za one naskroz ožalošćene Srbe: koliko su puta američki astronauti sleteli na Mesec a koliko ruski kosmonauti? Koliko je meni poznato drugovi iz NKVD-a su sleteli na Mesec 74 puta a Amerikanci nijednom. Eto to je prava istina.

***

Dok sam ja sa razvodnjenim ostacima belih Rusa, ovde u Beogradu, preko radio aparata slušao ispraćaj Lajke u orbitu Zemlje, beli Rusi su bili psihički raspolućeni; bili su veoma tužni zato što je slanje Lajke u svemir bilo Sovjetsko maslo, ali su se oni u dubinama svojih napaćenih emigrantskih duša ipak radovali zato što je među Crvenima teklo dosta ruske krvi. Dabome. Kada je napokon Gagarin odleteo u orbitu beli Rusi su se radovali zato što je on bio pravi pravcati Rus. Međutim, njihova sreća beše malo zasenčena činjenicom da je Gagarin bio visok 1 metar i 57 santimetara. Kakav je to Rus od 157 cm?

Raša Todosijević, 20. novembar 2017.

 

Ovo su fotografije moje izložbe „Opsada Londona 2097“ u galeriji Handel Street Projects u Londonu. Izložba još traje. Imao sam dve izložbe u Kini, zatim u Sentandreji, potom u Mariboru i u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu. U Beogradu, kako bi to rekla moja pokojna majka: „Šupalj nos do očiju“.

Raša u Novom Sadu

Peščanik.net, 02.12.2017.