Inicijativa mladih za ljudska prava pozdravlja uhićenje Đure Brodarca i Vladimira Milankovića, osoba najvjerojatnije odgovornih za nestanke i ubojstva stotina civila srpske narodnosti u Sisku i okolici u razdoblju 1991. i 1992. godine.

Brodarac je u vrijeme počinjenja ovih zločina bio načelnik Policijske uprave u Sisku, a Milanković je bio njegov zamjenik.

Prema određenim indicijama, u Sisku je u ovom razdoblju ubijeno i nestalo do 600 civila srpske narodnosti, što ovaj skup zločina čini jednim od najmasovnijih počinjenih u ratu u Hrvatskoj.

Brodarac i Milanković su gotovo 20 godina izbjegavali pravdu, a žrtve ovih zločina, kao i njihove obitelji, nisu uspjevali dobiti nikakvu satisfakciju niti priznanje. S druge strane, podsjećamo kako su neke od obitelji žrtava bile primorane platiti visoke troškove sudskih postupaka nakon što su tražili naknadu štete uslijed gubitka članova uže obitelji.

Pozivamo Državno odvjetništvo RH i policiju da dodatno istraže okolnosti počinjenja svih ovih zločina i prikupe sve relevantne informacije kako bi uspjelo procesuiranje što većeg broja zločina počinjenih u Sisku u navedenom razdoblju.

Također, pozivamo da se ispita uloga i ostalih osoba koje su sudjelovale u počinjenju ovih zločina, jer sama njihova masovnost ukazuje da je u njima sudjelovala značajno veća grupa ljudi.

Inicijativa mladih za ljudska prava je i ranije upozoravala kako postoji dovoljno indicija protiv Brodarca i Milankovića, što je i objavljeno u izvještaju “Protiv imuniteta moći” (str. 11-13 i 22) od ožujka 2011. godine. Druge organizacije za ljudska prava, poput Amnesty Internationala, su također upozorile na ovo.

Ranije smo također pozdravili odluku glavnog državnog odvjetnika, g. Mladena Bajića, da predloži prebacivanje ovog slučaja na ŽDO Osijek, budući da ŽDO Sisak nije ozbiljno pristupao ovom slučaju, vjerojatno i zbog političkog pritiska, budući da je Brodarac, a što je razvidno, uživao svojevrsnu političku zaštitu HDZ-a.

Nadamo se da će ovaj slučaj završiti pravdenim suđenjem u kojem će biti zadovoljena pravda za žrtve ove velike grupe zločina nad civilima.


Inicijativa mladih za ljudska prava, 20.06.2011.

Peščanik.net, 20.06.2011.