Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) u Hrvatskoj objavila je kratku publikaciju o slučaju IT-06-90 (Gotovina i drugi) u formi sažetka koji nudi osnovne informacije o slučaju, definicije kaznenih djela za koja se optuženici u ovom slučaju terete, osnovne argumente Tužiteljstva i obrane.

Ovime želimo doprinjeti javnom razumijevanju međunarodnog prava i rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Također, ovo smo objavili i kako bismo suprotstavili relevantne argumente onima koji tvrde da je MKSJ “antihrvatski” sud i da nema uporište u međunarodnom kaznenom pravu i sustavu.

Bez obzira na to kakva bila presuda Raspravnog vijeća, treba imati u vidu da je MKSJ međunarodni sud nadležan za slučajeve kršenja međunarodnog humanitarnog prava na području bivše Jugoslavije, a RH ima čvrstu zakonsku obvezu suradnje. Konačno, MKSJ sudi pojedincima, a ne narodima ili državama, iako neki akteri u društvu (poput katoličke komisije Iustitia et pax, pojedinih desničarskih stranaka i organizacija) vjerojatno iz nerazumijevanja, tvrde suprotno i time izazivaju dodatan nepotreban otpor njegovom radu.

Preuzmite PDF: Slučaj IT-06-90 (Gotovina i drugi)

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska, 13.04.2011.

Peščanik.net, 13.04.2011.

OLUJA
SLUČAJ GOTOVINA