Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska smatra nedopustivom izjavu premijerke Jadranke Kosor u kojoj je prilikom obilježavanja godišnjice vojno-redarstvene operacije (VRO) “Oluja” pozdravila nepravomoćno osuđene za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu, Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Ova izjava ne samo da šteti odnosima Republike Hrvatske i Republike Srbije i odnosima građana RH hrvatskog i srpskog etniciteta, već šteti cjelokupnom ugledu RH u svijetu. Kao građani RH osjećamo se posramljeno ovom izjavom jer ne prihvaćamo da se u ime službenih institucija RH poriču najteži zločini i kršenja ljudskih prava te zanemaruju osjećaji žrtava.

Ova izjava nije u skladu s temeljnim vrijednostima demokratskih društava koja počivaju na poštovanju ljudskih prava i vladavini prava.

VRO “Oluja” je bila legitimna u dijelu gdje je njezin cilj bio oslobađanje hrvatskog teritorija od okupacije i omogućavanje povratka stotina tisuća hrvatskih građana na ovo područje.

No, za zločine ne postoji opravdanje i predstavnici institucija ga nipošto ne smiju tražiti. Sve zločine i zločinačku politiku treba najoštrije osuditi i od nje se potpuno ograditi.

Pozivamo premijerku Kosor da uputi službenu ispriku svim žrtvama ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenima za vrijeme i neposredno nakon VRO “Oluja”. Sve ostalo je relativizacija zločina i odmicanje od ideala vladavine prava i poštovanja ljudskih prava.

 
Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska, 09.08.2011.

Peščanik.net, 09.08.2011.