Optužnica koju je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podignulo protiv Vladimira Šeksa, Branimira Glavaša, Ivana Vekića i Tomislava Merčepa u načelu predstavlja ispravan pravosudni odgovor na zločine počinjene u Vukovaru i istočnoj Slavoniji početkom 90ih godina. Ona zasigurno jest politička i pretjerana u dijelu u kojem se imenovani optužuju za genocid, ali tematizira ratne zločine koje su hrvatske institucije propustile procesuirati.

Državno odvjetništvo RH (DORH) propustilo je u optužnicu protiv Merčepa staviti i zločine počinjene u Vukovaru prije nego je Merčep u Zagrebu osnovao svoju notornu pričuvnu jedinicu policije. Podsjećamo da je Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) DORH-u dostavila više izjava članova obitelji žrtava koja je DORH propustio iskoristiti kao dokazni materijal. Uz izjave dostavljene od strane Inicijative, DORH je na raspolaganju imao i dokazni materijal dostavljen od Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Merčep mora odgovarati i za zločine (otmice, nelegalna uhićenja, mučenja i ubojstva civila srpske narodnosti) u Vukovaru između proljeća i jeseni 1991. godine. Podsjećamo da je DORH propustio u optužnicu staviti i zločine počinjene u Gospiću od strane Merčepove jedinice.

Inicijativa je i ranije pozvala na procesuiranje Ivana Vekića jer za njega zasigurno postoji dovoljno dokaza da se pokrene barem službena istraga. On je kao ministar unutarnjih poslova znao za brojne zločine koje nije zaustavio te ih je propustio adekvatno sankcionirati.

Ranije smo pozvali i na pokretanje istrage o odgovornosti Šeksa koji je obnašao funkciju šefa Kriznog stožera za istočnu Slavoniju u Osijeku. DORH je proveo neprofesionalnu i pristranu istragu kao igrokaz za organizacije za ljudska prava i međunarodnu zajednicu. Neprofesionalnost ove istrage Inicijativa će dokazati u izvještaju koji je u pripremi, a koji će biti objavljen krajem rujna.

Pozivamo DORH i Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije da razmjene dokazni materijal i svu relevantnu dokumentaciju kako bi se provele profesionalne i potpune istrage protiv imenovane četvorke u Hrvatskoj i kako bi se na temelju relevantne istrage pokrenuli (ili proširili postojeći) sporovi protiv njih.

U tom smislu najoštrije osuđujemo izjavu Vladimira Šeksa koji „ne priznaje optužnicu niti Tužiteljstvo koje je podiže“ jer time pokazuje nepoštovanje prema pravnom sustavu uopće, budući da postoji sporazum o suradnji tužiteljstava između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Iako Tužilaštvo u Srbiji katkad vodi političke predmete, a na što su ukazivale i srbijanske organizacije za ljudska prava poput Fonda za humanitarno pravo, on ne smije reći kako ne priznaje ovo pravosudno tijelo. Tako si može dozvoliti i sutra reći da ne priznaje pravosudne institucije RH, kao što to čine Glavaš i njegov HDSSB. Šeks u tome pokazuje svoju totalitarnu narav koja priznaje samo one institucije i procese na koje ima utjecaj, kao što je opće poznato da je njegov utjecaj na hrvatsko pravosuđe vrlo velik i vjerojatno predstavlja jedini razlog zašto još nije odgovarao za ratne zločine.

Premijerka Kosor također je pokazala naprihvaćanje pravosuđa raznim izjavama, a zadnji put kada je posebno pozdravila Gotovinu i Markača u Kninu, a na što smo i ranije upozorili. Također, predsjednik Josipović iz New Yorka poručuje kako je i Tihomir Blaškić bio „pogrešna osoba u Haagu“ iako je pravomoćno osuđen za ratne zločine. I premijerka Kosor i predsjednik Josipović ovime su osramotili RH i zadužili se da članovima obitelji žrtava upute ispriku.

S druge strane, i oporbeni političari poput Zorana Milanovića daju izjave koje su u potpunoj suprotnosti s demokratskim i pravnim načelima. Podsjećamo, Milanović kaže kako „Hrvatska i Srbija trebaju napokon podvući crtu i baviti se važnim stvarima“. Upućujemo Milanoviću pitanje: Nije li važno osuditi krivce za ubojstva, mučenja, protpupravna zatvaranja, otmice, silovanja, granatiranja gradova i druge zločine koji su počinjeni u ratu 1991. – 1995. na području RH? Nije li važno zadovoljiti pravdu i prava žrtava?

Brojne izjave hrvatskih političara u zadnjih nekoliko mjeseci pokazuju odbijanje pravde i privrženost nekažnjivosti. Time samo pokazuju da hrvatsko društvo nažalost još uvijek vrijednosno ne pripada Europi.

 
Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska, 22.09.2011.

Peščanik.net, 22.09.2011.