Predstavnici/e Koalicije za REKOM u ime 1.600 svojih članova i članica, među kojima su organizacije za ljudska prava, udruženja žrtava, organizacije mladih, udruženja veterana, mediji, verske zajednice, članovi porodica žrtava i pojedinci/ke, tokom sastanka u kabinetu predsednika Republike Hrvatske Iva Josipovića uručili su mu predlog za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim na području nekadašnje SFRJ od 1991. do 2001. godine (REKOM).

Uz predlog, predsednik Josipović je primio i Peticiju za osnivanje REKOM-a, koju je do 20. juna 2011. godine potpisalo 500.000 građana i građanki zemalja naslednica SFRJ.

Predsednik Hrvatske je tokom još jednog u nizu susreta s predstavnicima Koalicije za REKOM pružio javnu podršku ciljevima Inicijative, posebno istaknuvši potrebu da se preduzmu svi napori kako bi se poklonili svakoj žrtvi.

“Utvrđivanje sudbine nestalih, odavanje počasti žrtvama je ono gde takođe prepoznajem kapacitete buduće regionalne komisije i na tom tragu potrebno je uložiti dodatne napore”, rekao je predsednik Josipović, istaknuvši kako će biti veliki zagovarač Inicijative za REKOM unutar svojih regionalnih aktivnosti, kao i u komunikaciji s Vladom RH i hrvatskim parlamentarnim političkim strankama.

O značaju Inicijative za REKOM na povezivanju različitih društvenih skupina i organizacija civilnog društva u atmosferi saosećanja, solidarnosti i poštovanja svih žrtava, na sastanku sa predsednikom Hrvatske govorile su članice Koalicije za REKOM, Marica Šeatović ispred Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih i invalidnih osoba /Protiv zaborava/ i Ljiljana Gehrecke, aktivistkinja i članica Europskog doma Vukovar.

Uz posebnog savetnika predsednika za branitelje, Predraga Matića i glavnog analitičara predsednika, Dejana Jovića, u ime Koalicije za REKOM sastanku su prisustvovali/e Vesna Teršelič, Nela Pamuković, Mario Mažić, Ivan Novosel, Gordan Bosanac, Ema Majić, Tanja Džido, Darija Marić, Tin Nuić i Eugen Jakovčić.

 
Inicijativa mladih za ljudska prava, 21.06.2011.

Peščanik.net, 21.06.2011.