Povodom izjava iznesenih na sastanku glavnog državnog odvjetnika i predstavnika Vlade s predstavnicima braniteljskih udruga Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska podsjeća predstavnike braniteljskih udruga koji su tražili povlašten položaj branitelja u suđenjima za ratne zločine da takve povlastice branitelji već uživaju.

Naime, iako u kontekstu međunarodnog humanitarnog prava ne bi trebalo biti razlike pri suđenjima za ratne zločine s obzirom na etničku pripadnost, u praksi sudova u RH ove razlike postoje.

Županijski sudovi RH, kao i Vrhovni sud RH, redovno kao olakotnu okolnost hrvatskim braniteljima priznaju nekoliko okolnosti: (1) da je optuženik bio branitelj, (2) da je optuženik bio dragovoljac, (3) da je zločin počinjen tijekom legitimne vojne akcije ili (4) da je optuženik u trenutku počinjenja zločina bio u domovinskom zanosu. Sve su ovo olakotne okolnosti koje hrvatskim braniteljima priznaju sudovi u RH prilikom određivanja visine kazne za ratne zločine.

Inicijativa mladih za ljudska prava je i ranije pozvala sudove da prekinu s ovom praksom jer ona ne omogućava situaciju jednakosti pred zakonom i šalje poruku kako su neki ratni zločini “opravdaniji” od drugih, dok bi jedina poruka sudova trebala označavati svaki ratni zločin kao neopravdan i neopravdiv, budući da se tu radi o teškim kršenjima ljudskih prava koje društvo i država nikada ne bi smjeli tolerirati.

 
Zagreb, 19. srpnja 2011.

Peščanik.net, 19.07.2011.