Foto: Slavica Miletić

Foto: Slavica Miletić

Ako ni po čemu drugom, ovi izbori će biti zapamćani po neravnopravnosti. A u njoj, kao i svemu drugom, naravno da prednjači prvi među nejednakima – aktuelni premijer, u slobodno vreme kandidat vlasti za predsednika.

U čemu se ogleda ta neravnopravnost? Pa, kao prvo, a poslednje u nizu – on je na drugom programu RTS-a dobio termin ”kad domaćini spavaju” pa se premišlja da li da ga uopšte iskoristi za svoje predstavljanje. (Iskoristio ga je.)

Naravno, to što su mu na raspolaganju (i na zloupotrebu) svi ostali termini svih televizija, kao i celokupan javni prostor, pa i onaj na kojem je, kako se tragično pokazalo, opasno postavljati propagandni materijal – ne menja činjenicu da je doveden u neravnopravan položaj. Jer je drugi predsednički kandidat imao mnogo gledaniji termin (doduše na istom mnogo negledanijem drugom programu RTS-a) u kojem je, po premijerovom preciznom brojanju, ”uspeo” da njega, premijera, pomene 21 put direktno i 37 puta indirektno.

E, sad, pošto nam nije objasnio kako se to neko pominje ”indirektno”, ostaje nam samo da, kao u asocijacijama, pogađamo u kojim se to rečima premijer prepoznao. Jedino je sigurno da jedna od njih nije onaj uvredljivi izraz, i to ne zato što njega na televiziji izgovara samo premijer, već i zato što ga je čak i poslovično nenadležno regulatorno telo osudilo (izraz, ne premijera) zbog čega je premijerov predizborni spot morao da bude zabranjen za emitovanje.

Ali, nedovoljno dobar termin na samo jednom TV programu nije ništa u poređenju sa nedovoljno dobrim rednim brojem na glasačkom listiću. Umesto, za vlast uobičajenog broja jedan, koji su već usrdno promovisali i pre javnog izvlačenja – kandidat vlasti je dobio mesto u sredini glasačkog listića. A kandidat Saša Janković neočekivani slogan: ”Zaokruži broj jedan jer Vučić je toga vredan”.

Veća nepravda bi jedino bila da je kandidat vlasti redni broj deset. Jer bi tada ispalo da se neko sprda sa njegovim upornim nastojanjem da predsedničke izbore prikaže kao udruženi (gotovo pa zločinački) poduhvat deset kandidata protiv njega jednog. Što je inače teško zamisliti jer, čak i da biramo predsedništvo SFRJ, a ne jednog predsednika, samo bi osmorica mogla da u njega uđu, pa je nejasno kako su sva desetorica namislila da pobede.

No, nepravdu sa rednim brojem na listiću već narednog dana je pokušao da ublaži narodni poslanik vladajuće partije. U želji da odmah započne edukaciju glasača, on je na svom tviteru objavio (već odštampani?) listić sa pravoverno zaokruženim kandidatom. Ali, kako je naknadno objasnio – glasački listić nije u njegovom (nezakonitom?) posedu zato što ga je tokom (još jednog?) noćnog krečenja našao u državnoj instituciji, već zato što nije pravi već – ”animacija”?! Ono, jeste animacija birača, ali da li je i kršenje zakona – saznaćemo kad se i zvanično pojave glasački listići.

A dotle? Pa, dotle, budući da nijedan organ neće istraživati ni ovaj kao ni mnoge druge slučajeva zloupotreba i kršenja zakona – nastaviće se cirkus. I onaj leteći (u našem slučaju vozeći) i onaj sa iskopavanjem mrtvih koji će opet da glasaju.

Peščanik.net, 20.03.2017.

IZBORI I PROTESTI 2017.

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)