Zlatni rog, Istanbul, foto: Konstantin Novaković
Zlatni rog, Istanbul, foto: Konstantin Novaković

Predsednik Erdogan i njegova Partija pravde i razvoja (AKP) prošli su na izborima bolje nego što se predviđalo. AKP je najveća stranka u turskom parlamentu i izgleda da će Erdogan pobediti u drugom krugu predsedničkih izbora 28. maja, na razočarenje svih koji su se nadali kraju njegove dvadesetogodišnje vladavine. Ali mnogi od 4 miliona Sirijaca koji žive u Turskoj dočekali su rezultate prvog kruga sa olakšanjem. Očekivana pobeda Erdogana „pruža im osećaj sigurnosti“, kaže Gazvan Koronful, sirijski advokat koji živi u turskoj luci Mersin.

Tokom Erdoganove vladavine naturalizovano je više od 200 hiljada Sirijaca. Jedna od njih, 36-ogodišnja Rana al-Masri, rekla mi je posle izbora: „Juče sam glasala prvi put u životu i osećala se sjajno“. Za ne-naturalizovane izbeglice olakšanje bi moglo biti kratkog daha.

Uoči izbora, vodeći opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu više puta je ponovio da će deportovati sve izbeglice u roku od dve godine. Moj prijatelj Muhamed, koji je napustio Siriju 2013, preselio se u Istanbul nakon što mu je zemljotres 6. februara uništio kuću u južnoj Turskoj. Kratko je prokomentarisao: „Kemalova kampanja se bavila samo cenom luka i proterivanjem izbeglica.“

Stranka krajnje desnice Nacionalistički pokret nadmašila je očekivanja i osvojila 50 poslaničkih mesta sa 10 odsto glasova. Od 2018. je u koaliciji sa AKP-om (kao „Narodni savez“) i podržava Erdogana za predsednika. Trećeplasirani predsednički kandidat, Sinan Ogan, uzeo je 5 odsto glasova na anti-imigrantskom programu. Njegov „Predački savez“ krajnje desničarskih partija obećao je da će proterati sve izbeglice. On je jezičak na vagi koji može odlučiti pobednika u drugom krugu. On je kritikovao Kiličdarogluovo uvažavanje kurdskih prava kao otvaranje vrata terorizmu i obećao podršku Erdoganu u drugom krugu.

Tanđu Ozđan, gradonačelnik Bolua bez dlake na jeziku, koji je privremeno suspendovan iz Kiličdarogluove stranke, prošle nedelje je tvitovao: „Oni koji kažu da izbeglice treba da ostanu glasaće za Erdogana, oni koji kažu da treba da odu glasaće za Kiličdaroglua. Kao što sam ih ja vraćao i gospodin Kemal će ih vraćati“. Ali ova podela više ne stoji: svaljivanje krivice na izbeglice za sve probleme u Turskoj više nije stvar partijskog opredeljenja.

Pred same izbore Erdogan je osudio plan opozicije za proterivanje sirijskih izbeglica kao „nehuman“ i „neislamski”, ali je neposredno pre toga predstavio sopstveni plan povratka milion izbeglica u Siriju. Istraživanje sprovedeno 2021. pokazalo je „značajan pad prihvatanja“ izbeglica i „rast zabrinutosti“ u turskom društvu. Vlada je sirijskim izbeglicama postepeno ograničavala slobodu kretanja, da bi prošle godine prešla na prisilne deportacije stotina ljudi. Erdogan teži normalizaciji odnosa sa Asadovim režimom, dok u isto vreme jača tursko prisustvo u severnoj Siriji. Ako pobedi na ovim izborima verovatno će pojačati restrikcije kretanja izbeglica i ubrzati deportacije.

Mnogi Sirijci žele da napuste Tursku dok još mogu. Mađid, koji je pobegao od mobilizacije u Siriji i sada radi u restoranu u Istanbulu, planira svoju rutu za bekstvo. „Bilo da Erdogan pobedi ili ne, Sirijci će migrirati u Evropu jer ovde ekonomska i politička situacija više ne radi za nas.“

Joshua Levkowitz, London Review of Books, 17.05.2023.

Prevela Milica Jovanović

Peščanik.net, 25.05.2023.

Srodni linkovi:

London Review of Books – Suviše važni izbori

London Review of Books – Erdoganov rival

IZBEGLICE, MIGRANTI